Vilhelmina

Hídlap

Nemzeti Színházban is sikert aratnának a pilismaróti színjátszók

Hazai környezetben már bemutatták, január 25-én pedig a budapesti Nemzeti Színházban, az V. Pajtaszínházi Szemle keretén belül lép fel Pletyka című darabjával a Pilismaróti Amatőr Színjátszók (PimASz) csapata. Ahogy otthon, úgy a fővárosban is sikerre számítanak.

Hirdetések

Minden kezdet nehéz, mely akkor is igaz, ha egy új munkahelyen próbálunk boldogulni, de egy új mikroközösséget létrehozása sem zökkenőmentes. A 2015-ben indult Pajtaszínház Program éppen ezen utóbbi területre fókuszál: több mint száz településen, köztük Pilismaróton is alakult egy amatőr színtársulat, melynek célja, hogy összefogja a helyi közösséget.

Pilismaróton Csernátoni Bernadett művelődésszervező mérte fel az igényeket, majd létrehozták a nyolctagú csapatot. A helyiekhez még egy esztergomi fiatalember is csatlakozott, aki hirdetés alapján talált rá a csoportra. Hosszasan ötleteltek, hogy miről is szóljon a színdarabjuk, végül a pletyka mellett tették le a voksukat, ami így vagy úgy, de mindenkinek az életében szerepet játszik.

Szeptemberben el is kezdődtek a próbák, melyeken lelkesen gyakorolták a szöveget. Márkus Mónika szövegíró, valamint az őket mentorként segítő Pápai Ferenc rendező, drámapedagógus pedig segítette őket abban, hogy meg tudják valósítani az ötletüket.

A társulat január 18-án debütált a pilismaróti iskolában. Lámpaláz nem látszódott a szereplőkön, akik felszabadultan „pletykáltak” az ódon, kopottas padon ülve. Rögtön szárnyra is kelt egy olyan szóbeszéd, hogy Julist kirúgták a munkahelyéről, pedig a valóságban csak nyugdíjba ment és ezért lett hirtelen sok szabadideje.

Férjéről, Andrásról meg azt sejtették, hogy azért beszél bájosan a telefonba, mert biztos szeretőket tart. Persze a végén minden kérdésre választ kapott a közönség: a nyugdíjba vonult hölgy színjátszó kört alapít, férje pedig azért beszélt más hölgyekkel, mert éppen új tagokat toborzott a csapatba.

A közönség hosszú percekig tapsolt, majd a szereplők arról beszéltek, hogy bár korábban látásból ismerték egymást, a próbák során összecsiszolódtak és igazi csapat vált belőlük. Már várják a január 25-i budapesti szereplést és szeretnének eleget tenni a meghívásaiknak.

(Fotók: beküldött képek)

Hirdetések
  • Rendhagyó falunap lesz Leányváron

    A szokásos szeptemberi Leányvári Falunapot a hagyományoktól eltérően, idén rendhagyó módon rendezik meg – közölte közösségi oldalán a Leányvári Német Nemzetiségi Egyesület. Nem lesz faluderbi, de nem marad tánc és ének nélkül a település.

    Hídlap