Ulrik

Hídlap

Kártevő betegítette meg a dorogi smaragd tujasort

Néhány éve hazánkban megjelent kártevő betegíthette meg a Dorogon található, Esztergomi út menti tujasort – tudtuk meg egy, a portálunknak névtelenül nyilatkozó szakembertől. Véleménye szerint nincs hatékony védekezési mód, ezért érdemes a smaragdtuja helyett más fajokat ültetni.

Hirdetések

Január 22-én, délelőtt éppen az Esztergomi úton haladtunk el, amikor felfigyeltünk arra, hogy egy rövid szakaszon hiányoznak a tuják. Azt már többször is láttuk, hogy a korábban szépen zöldellő növények szépen lassan elkezdtek sárgulni, de nem tudtuk, hogy miért távolították el őket. Gondoltuk, hogy biztos túl közel vannak egymáshoz, vagy nem jutnak elegendő folyadékhoz.

Aztán a feladványt egy szakember fejtette meg, aki névtelenül nyilatkozott portálunknak. Elmondta, hogy megjelent hazánkban egy rovar, mely már az ország jelentős részén pusztít és előszeretettel támadja meg a smaragd tujákat. A kártevő „munkáját” a besárgult ágak jelzik: mint megtudtuk, az élőlény az ágvégekre helyezi el a petéit, melyek miután kikeltek, berágják magukba a tuja törzsébe és belülről teljesen tönkreteszik azt.

A problémát tapasztalva elkezdték kiszedni az elszáradt tujákat. A Dorogi-medence portál megtudta, hogy azért tiszafákat ültetnek a helyükre, mert azt nem szereti ez a bizonyos rovar. Mivel nem csak a közterületen, hanem bármelyik kertben található smaragd tuja is veszélyben lehet, ezért a szakember szerint egy darabig nem érdemes smaragd tuját ültetni, mivel nincs hatékony védekezési mód. Ha kimondottan ragaszkodunk a nyugati tujához, akkor a „Brabant” nevű fajtát érdemes választani.

-Ha pedig mindenképpen pikkely- vagy tűlevelű örökzöldre vágyunk, akkor inkább a boróka, a tiszafa vagy a ciprus félék kevésbé igényes fajtái között érdemes döntenünk – tette hozzá.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk, ha a kertünkben található tuja is megbetegszik? A kertészmérnök szerint le kell vágnunk az elsárguló ágvégeket, többlet öntözéssel és tápanyag pótlással pedig valamelyest javítható a növény kondíciója, így a természetes védekező képessége is.

A vegyszeres kezelést viszont nem ajánlja a lakosságnak, mivel még a szakmai műhelyekben is kétes eredményeket érnek el vele. Ha szerencsénk van, akkor még időben beavatkoztunk, de arra nincs garancia, hogy a gondoskodás ellenére meggyógyul-e a növény.

Hirdetések

  • Hársfák ültetéséhez kérnek segítséget a tokodaltárói civilek

    Hat darab hársfa elültetéséhez kérnek segítséget az Aktívan Tokodaltáróért Közösen (ATAK) civil csoportosulás tagjai. A facsemetéket július 11-én helyeznék el a fő út mentén, a gödröket egy nappal korábban ásnák ki. Utóbbi feladat kapcsán várják az erős kezű férfiak jelentkezését.

    Hídlap
  • Több kocsin is kilazították a kerékcsavarokat Szokolyán

    Egy ismeretlen személy éjjelente borsot tör a szokolyaiak orra alá, hiszen kilazítja a kocsikon a kerékcsavarokat. A település önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ellenőrizzék a járművek kerekeit és ha rendelkeznek információkkal, netán „károsultak”, akkor jelezzék azt nekik.

    Hídlap