103 millió forintot fizettek be büntetésként a bliccelők

Tavaly, a hazai vonatokon bliccelő utasok büntetésként 103 millió forintot fizettek be, amire az elmúlt öt évben nem volt példa – derül ki a MÁV-Start közleményéből. Utánajártunk, mekkora bírságot szabtak ki térségünk vasútvonalain a jegy nélkül utazókra.

Tavaly, a hazai vonatokon bliccelő utasok büntetésként 103 millió forintot fizettek be, amire az elmúlt öt évben nem volt példa – derül ki a MÁV-Start közleményéből. Utánajártunk, mekkora bírságot szabtak ki térségünk vasútvonalain a jegy nélkül utazókra.

Több, ötéves rekord is megdőlt 2019-ben, melyről részletes információkat közölt az állami társaság. 2017-ben a kiszabott bírságokból még „csak” 63 millió forint folyt be utólagosan a vasúti kasszába, addig 2018-ban ez az érték már 93 millió forintra emelkedett. 2019 már átlépte a bűvös határt, hiszen a bliccelők 103 millió forintot fizettek be, melyre öt éve nem volt példa.
 Amíg 2017-ben és 2018-ban egyaránt 35-35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki a kalauzok bliccelés vagy egyéb szabálysértés miatt, tavaly 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot, mintegy 313,1 millió forint értékben.

Emellett a közleményből az is kiderül, hogy 2019-ben összesen 794 egyösszegű és 2334 részletfizetésre irányuló fizetési megállapodást kötött a vasúttársaság, továbbá 33,8 ezer felszólítást küldtek ki levélkampány keretében. Utóbbiról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a MÁV-Start munkatársai telefonhívásokkal, a már említett levélkampánnyal és SMS-ben is próbálják együttműködésre bírni az adósokat.

Aki hajlik a törlesztésre, az kérhet egyedi fizetési módot is. Ha viszont a bliccelő megtagadja a fizetést, akkor végső esetben végrehajtás alá vonhatják jövedelmüket, vagyontárgyaikat és ingatlanjukat. Ezen felül pedig még a jogi eljárás költségei is őket terheli.

A közlemény kapcsán megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, hogy megtudjuk, mennyire jellemző a bliccelés a térségünkben található vonalakon és mekkora összeget fizettek be a „jó útra tért” személyek.

A folyamatos utazásokat tekintve a Budapest-Esztergom vasútvonalon tavaly 172 esetben, 1.560.090 forint értékben szabtak ki büntetést a kalauzok. Ezek közül 41 esetben, összesen 215.481 forint befizetést teljesítettek.

A Budapest és Vác között történő, folyamatos utazásokat tekintve 2019-ben 543 büntetést, összesen 4 895 899 forint értékben állítottak ki a jegyvizsgáló kollégák. Ezek közül 86 esetben, összesen 404 715 forint befizetést teljesítettek tavaly.

A Budapest-Szob között történő, folyamatos utazások tekintetében tavaly 69, összesen 690.375 forint értékű büntetéssel sújtották a bliccelőket. Ezek közül 18 esetben, összesen 89 600 forintot fizettek be.

Bár sejtettük, hogy az Almásfüzítő-Esztergom viszonylaton – ahol naponta két pár személyvonat jár – nem ismerik a bliccelés fogalmát, ennek ellenére nem hagytuk ki ezt a vonalat sem a sorból. A Kommunikációs osztály megerősítette, hogy nem szabtak ki büntetést a gyér forgalmú szakaszon.

Mint megtudtuk, a társaság elsődleges célja nem a büntetés, hanem az, hogy fokozzák a jegyváltási hajlandóságot. Céljuk elérését segítheti a figyelemfelhívás, valamint a MÁV alkalmazás és az új automaták is. A modernizáció és a széleskörű kedvezményrendszer segítségével is a bliccelést, valamint a visszaéléseket szeretnék visszaszorítani.

Megjegyezték, hogy a büntetések többsége a menetjegy hiányból fakad, ami azt jelenti, hogy egyesek a felszállás előtt nem veszik meg a menetjegyet. Ezek az utasok jellemzően nem trükköznek, egyszerűen csak kivárják, amíg sorra kerülnek, amikor is kiderül a hiányosság. Az előzetes menetjegyváltás elmulasztásánál legtöbbször időhiányra panaszkodnak, azaz nem szánnak arra időt, hogy a vonatindulás előtt kinyomtassák vagy megvásárolják a jegyet.

A bliccelők ezután már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják elmaradásukat. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólagosan fizetve 8000 forint. Amennyiben a bírságot nem fizetik meg harminc napon belül, úgy nem 8000, hanem 12000-re növekedik az összeg, továbbá a követelés kezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik. A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket elkerülhetik azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik.

Egyébként olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartozók ellen a vasúttársaság büntető feljelentést tehet, mivel az már csalásnak minősülhet. Tehát érdemesebb kifizetni egy teljesárú jegy árát, minthogy büntetést kelljen törlesztenünk.

(Képek: mavcsoport.hu)

(Grafikon: Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!