Adóváltozásokról tartottak tájékoztatót a kamarai fórumokon

Hagyomány, hogy az aktuális adóváltozásokról a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös szervezésében tájékoztatót tartanak év elején. A keddi szakmai napon délelőtt a tatabányai, délután az esztergomi székházban várták előadások az érdeklődőket.

Hagyomány, hogy az aktuális adóváltozásokról a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös szervezésében tájékoztatót tartanak év elején. A keddi szakmai napon délelőtt a tatabányai, délután az esztergomi székházban várták előadások az érdeklődőket.

A NAV szakemberei Tatabányán és Esztergomban is telt ház előtt tartottak előadást. Dr. Ladosné Kelemen Éva, a szervezet megyei igazgatója elmondta, az idei év egyik legtöbb vállalkozót érintő változása, hogy július elsejétől minden adóalanyok közötti számlát be kell küldeni elektronikus úton a NAV-nak. Ezzel összefüggésben a szabályok is módosultak, a vevő adószámát kötelező feltüntetni a számlán.

A NAV honlapján már megtalálható az az ingyenesen használható pogram, mellyel szabályos e-számlát lehet kiállítani és azt a felületről tovább is lehet küldeni az adóhatóságnak. Később, 2021. január elsejétől majd a magánszemélyeknek kibocsátott számlákról is kell adatot szolgáltatni a kibocsátóknak.

Az elnök asszony szólt arról is, hogy a NAV idén közel négymillió magánszemély adóbevallását készíti el, ez megyénkben 140 ezer embert érint. A hatóság márciusban postázza az általa összeállított bevallás-tervezeteket, akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan kapja meg az okmányt. A bevallás azonban csak az érintett személy jóváhagyása után lép érvénybe.

Dr. Ladosné Kelemen Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye mellett megjelent a négy- és több gyermekes anyák kedvezménye, mely 2020 január elsején lépett életbe. A kedvezményt a vér szerint anyák, illetve az örökbefogadó anyák vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy a gyermek eltartott vagy felnőtt.

Dr. Szerencsés László a KEMKIK elnöke elmondta, a kamara mindent megtesz azért, hogy a gazdaság szereplői jó érezzék magukat az üzlet világában, egymásra találjanak a partnerek és zökkenőmentesen működjenek együtt a hatóságok, az állami szervek és a vállalkozók.

-Az adóhatóság szakembereinek tájékoztatása elősegíti, hogy a gazdasági élet szereplői közül minél többen a szabályokat betartva, jogkövető módon tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek – tette hozzá az elnök.

A köszöntők után a fórum részvevői három ismertetőt hallgathattak meg, melynek témái: a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az ÁFA, valamint a KATA, a KIVA, az EVA és az illetéktörvény változásai. A témákról Harmat Ferencné osztályvezető, Nemesné Mészáros Erika és Wünsch József ügyfélkapcsolati ügyintézők tartottak előadást.

Esztergomban Kárpát Csaba KEMKIK alelnök köszöntötte a jelenlévőket, majd a tatabányai rendezvényhez hasonlóan három előadás következett.

(Forrás: KEMKIK)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!