Kisebb árhullám vonul le a Dunán a Garamon és az Ipolyon

Elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet is elérheti a következő napokban a Duna vízszintje. Mivel a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő területén rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért kisebb árhullám indult el Magyarország felé.

Elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet is megközelítheti a következő napokban a Duna vízszintje. Mivel a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő területén rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért kisebb árhullám indult el Magyarország felé.

Hétfőn délután az Időkép, valamint több portál is felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban néhány métert megemelkedik a Duna vízszintje. Vannak olyan alpesi területek, ahol 90-100 mm csapadék esett, mely az enyhe időjárás miatt nem hó, hanem eső formájában zúdult le.

A bajorországi árvízfigyelő rendszer adatai szerint Passaunál – ahol jelenleg 706 centiméter a vízszint – például harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet kell elrendelni (Németországban nem három, hanem négy szint van). Az Országos Vízjelző Szolgálat oldalán található grafikonról leolvasható, hogy jelenleg a felső magyarországi szakaszon igen erőteljesen árad a Duna. Az esztergomi vízmércén például nyomon követhető, hogy kedd hajnalban óránként 8-10 centimétert emelkedett a vízszint!
A jelenlegi modellfutás szerint Esztergomnál az elsőfokú árvízvédelmi szintet megközelítő vízszinttel tetőzhet a folyó. Az 500 centiméteres vízállásnál az Erzsébet park még nem kerül víz alá, de az onnan induló és Szamárhegyig húzódó kerékpárút egyes szakaszai minden bizonnyal járhatatlanok lesznek.

Mindeközben a Garam és az Ipoly vízszintje is növekszik. A Szlovákiai Hidrometeológiai Intézet (SHMÚ) kéméndi mérce grafikonján az látható, hogy a Garam a felvidéki településnél holnap tetőzhet 357 centiméteren.

Az Ipolyon egyelőre csak kisebb árhullám indul el, várhatóan nem kell készültséget elrendelni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!