Izabella, Dalma

Hídlap

Kisebb árhullám vonul le a Dunán a Garamon és az Ipolyon

Elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet is megközelítheti a következő napokban a Duna vízszintje. Mivel a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő területén rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért kisebb árhullám indult el Magyarország felé.

Hirdetések

Hétfőn délután az Időkép, valamint több portál is felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban néhány métert megemelkedik a Duna vízszintje. Vannak olyan alpesi területek, ahol 90-100 mm csapadék esett, mely az enyhe időjárás miatt nem hó, hanem eső formájában zúdult le.

A bajorországi árvízfigyelő rendszer adatai szerint Passaunál – ahol jelenleg 706 centiméter a vízszint – például harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet kell elrendelni (Németországban nem három, hanem négy szint van). Az Országos Vízjelző Szolgálat oldalán található grafikonról leolvasható, hogy jelenleg a felső magyarországi szakaszon igen erőteljesen árad a Duna. Az esztergomi vízmércén például nyomon követhető, hogy kedd hajnalban óránként 8-10 centimétert emelkedett a vízszint!
A jelenlegi modellfutás szerint Esztergomnál az elsőfokú árvízvédelmi szintet megközelítő vízszinttel tetőzhet a folyó. Az 500 centiméteres vízállásnál az Erzsébet park még nem kerül víz alá, de az onnan induló és Szamárhegyig húzódó kerékpárút egyes szakaszai minden bizonnyal járhatatlanok lesznek.

Mindeközben a Garam és az Ipoly vízszintje is növekszik. A Szlovákiai Hidrometeológiai Intézet (SHMÚ) kéméndi mérce grafikonján az látható, hogy a Garam a felvidéki településnél holnap tetőzhet 357 centiméteren.

Az Ipolyon egyelőre csak kisebb árhullám indul el, várhatóan nem kell készültséget elrendelni.

Hirdetések

  • Két autó ütközött össze a Dobogókőre vezető úton

    Két személyautó ütközött össze július 11-én, szombaton délután az 1111-es út 27. kilométerszelvényében, Esztergom és a pilisszentléleki lehajtó között – írja a Dorogi-medence. A helyszínelés idejére először teljes útzárat rendeltek el, majd félpályán megindulhatott a forgalom.

    Hídlap
  • Bokasérülést szenvedett egy túrázó a Rám-szakadéknál

    Balesetet szenvedett és nem tudott tovább menni egy túrázó július 11-én szombaton délután a Rám-szakadéknál. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a mentők mellett az esztergomi hivatásos tűzoltók siettek a kiránduló segítségére.

    Hídlap