Épületekre, házakra és utakra dőlt fák miatt is riasztották a tűzoltókat

Komárom-Esztergom megyében negyven darab fakidőléshez riasztották a tűzoltókat, de épületben keletkezett károkat is fel kellett számolniuk az egységeknek. Pest megyét sem kímélte a vihar: a Szobi járásban úttestre és házakra dőlt fákat is el kellett távolítani.

Komárom-Esztergom megyében negyven darab fakidőléshez riasztották a tűzoltókat, de épületben keletkezett károkat is fel kellett számolniuk az egységeknek. Pest megyét sem kímélte a vihar: a Szobi járásban úttestre és házakra dőlt fákat is el kellett távolítani.

Bejött a meteorológusok számítása, nagy erővel tört be február 4-én hazánkba a sarkvidéki hideg levegő. Térségünkben aznap délután 70-90 kilométer/órás széllökéseket is mértek és sokféle problémát okozott az erős szél.

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy a legtöbb bejelentés a Tatabányai járásból érkezett, de Esztergom és környékén is sok helyre riasztották a tűzoltókat.

A bajnai hivatásos egységek a Bajna és Bajót közötti útszakaszra vonult, ahol egy kiszáradt fa törzse dőlt az úttestre és félpályás útzárat képzett. A fát végül motoros láncfűrésszel aprították fel.

A tokodaltárói önkormányzat közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a szél kidöntötte a József Attila és Bányász utcák kereszteződésénél a gyalogos-átkelőhelyre figyelmeztető közlekedési lámpát.

Kedden délután Esztergomban, a Kiss János vezérezredes úton (rendőrkapitányságnál) leszakadt és a levegőben lógott a közlekedési lámpa. A kárelhárításban az esztergomi hivatásos tűzoltók segédkeztek. Az esti órákban a Diósvölgyi dűlőben egy faág zuhant az útra és forgalmi akadályt képezett. A tűzoltók kézi erővel távolították el a fát. Tokodon az erős szél következtében megdőlt a templom előtti márványkereszt, melyet a helyi önkéntes tűzoltók munkagép segítségével emeltek le az emelvényről.

Tavaly nyáron egy éjszakai vihar szabályosan letarolta Esztergomot. Akkor a belvárosi temetőben több fát gyökerestül csavart ki a szél. Most a Petőfi Sándor utcai kerítéshez közel dőlt ki egy magas fenyő, károkat okozva az egyik sírban.

A viharos szél miatt kedden több településen, köztük Dorogon, Csolnokon, Kesztölcön is áramkimaradások voltak. A szolgáltatás több helyen is csak az esti órákban állt helyre.

A Szobi járásban is folyamatosan dolgoztak a tűzoltók. Csámpai Attila tűzoltó százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője elmondta, hogy a legtöbb esetben kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Szokolyán egy 20 méter magas fa dőlt meg, veszélyeztetve a mellette található épületet. Vámosmikolán, az Ipolysági úton egy 10 méter magas fa esett rá egy épületre, Szob külterületén pedig egy nagyméretű faág zuhant az úttestre. Bár valamelyest gyengült a szél, szerdán reggel Perőcsénben két nagyméretű faág tört le, majd forgalmi akadályt okozott. A káreseményeket a vámosmikolai önkormányzati és a váci hivatásos tűzoltók számolták fel.

Stedra Miklós nevű szobi olvasónk üzenetben jelezte: az erős szél lefújt néhány kúpcserepet a házuk tetejéről.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!