Csütörtökön reggel tetőzött a Duna Esztergomnál

Február 6-án, 482 centiméteren tetőzött a Duna Esztergomnál - olvasható le a vizugy.hu-n található, óránként frissülő grafikonról. A vízszint tizennyolc centiméterrel maradt el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinttől. Az apadás már megkezdődött.

Február 6-án, 482 centiméteren tetőzött a Duna Esztergomnál – olvasható le a vizugy.hu-n található, óránként frissülő grafikonról. A vízszint tizennyolc centiméterrel maradt el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinttől. Az apadás már megkezdődött.

Kedden az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóközleményt adott ki a közelgő árhullámmal kapcsolatban. A dokumentumból kiderült, hogy a Duna ausztriai vízgyűjtő területén három alatt területi átlagban 50-70 milliméternyi csapadék hullott le, túlnyomórészt eső formájában.

Már január 1-én lassú ütemben emelkedni kezdett a vízszint (akkor 63 centimétert mutatott a vízmérce Esztergomnál). Február 3-án intenzívebbé vált az áradás: aznap óránként 3-4 centimétert, míg február 4-én volt olyan időszak, amikor óránként tíz centimétert emelkedett a Duna.

Az első hírek még arról szóltak, hogy pénteken tetőzhet a folyó, 520-540 centiméteres szinten. Végül a csütörtök reggeli 482 centiméter jelentette a végállomást, reggel 7 és 10 óra között pedig már 2 centimétert is apadt a folyó.

Az áradó folyam kisebb szakaszon elöntötte a Duna mentén húzódó esztergomi kerékpárút egyes szakaszait, de a Nagy-Duna sétány legalacsonyabb pontján (a Rugby Club Hotelnél), illetve az Erzsébet parkban sem érte el a járda, illetve az úttest szintjét. Ellenben a süttői Duna-parton található padok még vízben állnak, illetve a táti szigetekre sem lehet bejutni.

továbbá a magas vízszint miatt jelenleg nem lehet bejutni a táti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!