Máté, Mirella

Hídlap

Gere Gergő számára lételemmé vált a túrázás

Gere Gergő fáradhatatlanul járja a természetet, különösképp a Börzsöny végeláthatatlan erdőit. A “Bakancskoptatót” – kinek szívében a mai napig előkelő helyet foglal el szülőfaluja, Márianosztra – blogjáról, kedvenc kirándulóhelyéről és közösségi akcióiról is kérdeztük.

Hirdetések

Hogyan kapott kedvet a túrázáshoz?

-Gyerekkorom óta természetimádó vagyok, hisz hegyek közt nevelkedtem, igaz akkor még máshogy tekintettem a környezetre. Az erdőkkel való akkori kapcsolatomat inkább plátóinak mondanám, hiszen ott éltem mellettük, így teljesen magától értetődő volt, ha kimentem egyet kirándulni. Az elolvasott könyvek, illetve a most kezemben forgatott kötet is nagy hatással van rám, továbbá mindig is irigyeltem azokat, akik egy hátizsákkal nekivágtak a vadonnak! Az igazi változás akkor következett be az életemben, amikor három évvel ezelőtt, tizennégy évnyi dohányzás után letettem a cigarettát és valami pótcselekvést kerestem helyette. Ezt a pontot nevezném a jelenlegi énem alapjának, hiszen teljes mértékben életmódot váltottam és nyitottabb lettem a kalandok iránt. A túrázás életcélommá vált és szeretek folyton úton lenni.

Mekkora volt az első táv, amit teljesített, illetve mi volt az úticélja?

-A dohányzás befejezése után fedeztem fel a teljesítménytúrázást. Igazából ez a fajta túrázás volt az alapja a Bakancskoptató oldalnak is. Elsőként egy 12 kilométeres távot teljesítettem. Rendesen megküzdöttem vele, hiszen az útvonalat aszfalton és negyven fokban jártam végig. Másodjára egy 15 kilométeres túrát teljesítettem a Budai-hegységben. Később annyira belejöttem, hogy minden hétvégén ezt csináltam. Gyűjtöttem az okleveleket, növeltem a távokat, faltam a kihívásokat! A legbrutálisabb az volt, amikor két hét különbséggel két egymást követő 75 kilométeres börzsönyi túrát jártam végig. Mindkettőt szintidőn belül teljesítettem.

Összesen hány kilométert tett meg eddig?

-Csak a teljesítménytúrákat tudom összesíteni: három év alatt több mint 1400 kilométert gyűjtöttem, míg a többi kirándulásom alkalmával legalább 800 kilométert sétáltam. Persze ehhez az kellett, hogy szinte az év minden hétvégéjén úton voltam, mindezt úgy, hogy mellette komoly fizikai munkát is végzek.

Melyik a kedvenc börzsönyi kirándulóhelye?

-Ha a Börzsönyt kell kiemelnem, akkor első helyen mindenképpen a Csarna-völgyet említeném meg. Szerintem ez az egyik legszebb része a Börzsönynek. Második helyen Márianosztra áll, mely ma is előkelő helyet foglal el a szívemben.

Bár már elköltözött Márianosztráról, ennek ellenére szokott még kirándulni a falu környékén?

-Ez természetes. A mai napig szívesen járom be a Márianosztrai-medence minden zugát, melyet ráadásul úgy ismerek, mint a tenyerem. De nem csak kirándulni szeretek arra, hanem igyekszem a közösség életében is részt venni különböző projektekkel. Sőt most hétvégén is oda megyek éppen.

Ön szerint miben rejlik a börzsönyi régió különlegessége?

-Bár népszerű kirándulóhely, ennek ellenére van egy olyan oldala, ami miatt azt mondhatja az ember rá, hogy vadregényes, kalandos és kihívásokkal teli. Ahogy azt a teljesítménytúrázók mondják, a Börzsöny nem viccel! Ha szereti a túrázót, akkor teljesen az ölébe engedi, de ha épp rossz napja van, akkor nagy eséllyel neked is az lesz. Vagy az időjárás vagy az erdei tényezők miatt.

Mi a következő úticélja?

-Mint említettem, most ismét Márianosztra felé fogok járni. Ellátogatok a Zuvár és a Nagy-Galla felé egy nagy kerülővel, egybekötve egy kis sütögetéssel és erdei kávézgatással.

Közösségi oldalán egy projektje is felhívja a figyelmet. Miben vesz részt?

-Igazából több projekt is fut a háttérben, melyből kettő mindenképpen kiemelkedik. Az első egy Márianosztra és Szob közötti közösségi szemétszedő túra lesz, ezzel is könnyítve a természet lélegzetvételét. Erről egyelőre konkrétabbat nem tudok mondani. A második projekt szintén Márianosztrához, mégpedig a Börzsönyi-kék túramozgalom vonalához köthető, mely mentén áll egy magányos bányász viskó. Az épület megtetszett és szeretném felújítani olyan állapotúra, hogy akár a túrázok meg tudjanak benne pihenni. Vannak hasonló építmények országunkban, de kevés olyannal találkozhatunk, amelybe akár be is húzódhatunk.

Szeretnék egy padokkal és sütögető hellyel ellátott kis pihenőhelyet is kialakítani. A közelben van a Vasutas-forrás, tehát a víz miatt sem kell aggódni. Az a tapasztalatom sajnos, hogy több kilátó épül az országban, mint erdei pihenőhely. Így ezt szeretném saját kézbe venni és a Bükkben található Toldi-kunyhó mintájára létrehozni egy minimális felszerelésű kunyhót. A mostani márianosztrai túrán többek közt ide is elmegyek, felmérni a kezdeti munkához szükséges anyagok méretét és mennyiségét. Sokan felajánlották segítségüket, úgyhogy annyira nem aggódom.

Milyen céllal indította el a Bakancskoptató című oldalát?

-Lassan három éve annak, hogy elindítottam a Bakancskoptató blogot, és akkor még nem sok hasonló oldal volt a Facebookon. Az hozzátartozik, hogy csak saját magam szórakoztatására, hobbiként indítottam el, nem is akartam többet kihozni belőle. Képekkel megfűszerezett beszámolókat írtam, interjúkat készítettem túrázókkal és eseményeket osztogattam meg. Majd találtam egy nemes ügyet, a Szánhúzó kutyákért alapítványt, akiket igyekeztem közösségi segítséggel támogatni. Igazán komollyá akkor vált a dolog, mikor azon kaptam magam tavaly, hogy a Decathlonnal dolgozhatok együtt és a munkásságomat már hétezren követik. Mára odáig jutottunk, hogy rengeteg rajongója van az oldalamnak, akiket nagyon szeretek.

Törekszem a hitelességre, megfelelő képet szeretnék alkotni a túrázásról, és úgy előadni az átélt kalandokat, mintha egy novellát írnék. Együtt fejlődtem a bloggal, mely a követőimnek köszönhetően jutott el a jelenlegi szintre. Több mint tízezren követik a kalandjaimat, négy támogatóval dolgozok együtt úgy, hogy teljesen baráti a kapcsolatunk. Rengetegen keresnek meg tanácsokért, vagy épp arra kérnek, hogy az oldal logójával ellátott kis emléket küldjek nekik. Emellett közösségi túrákat szeretnék szervezni, igaz tavaly már rendeztem kettőt, melyeknek jó fogadtatása volt. Valamint abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy professzionális eszközöket tesztelhetek és véleményt alkothatok róluk úgy, hogy az a túraeszköz vásárlásnál másoknak is segítségére legyen. Ami hobbinak indult, az ma már egy szerelem, a természet és a közösség szeretete.

Mit tanácsolna azoknak, akik el szeretnék kezdeni a túrázást?

-Elsősorban azt, hogy mindent a maguk bőrén tapasztaljanak meg. Például, hogy mennyi szendvics kell az útra, milyen felszerelésre van szükség, illetve hogyan tudunk könnyebben tájékozódni. Nem kell elsőre mindenből a legkomolyabbat, legdrágábbat megvenni, hiszen az egyszerű dolgokkal is élményeket lehet gyűjteni, melyeket örökre megtarthatunk magunknak. Na jó, egy közepes tulajdonságokkal rendelkező bakancs mindenképpen hasznos lehet, már csak azért is, hogy legyen minek kopnia. Nem szabad semmit túlbonyolítani. Az a cél, hogy jól érezzük magunkat az úton, vigyázzunk a természetre, hogy gyermekeinknek is legyen hol túrázniuk!

 

Gere Gergő minden bizonnyal beszámol majd a hétvégi, márianosztrai kalandjáról is. Arról, hogy milyen élményeket él át túrái alkalmával, arról a Bakancskoptató nevű Facebook oldalon olvashatunk bővebben, mely itt érhető el.

(Képek: Gere Gergő)

Hirdetések

  • Ezúttal Lábatlanon fogtak el egy körözött személyt

    Szeptember 19-én, szombaton este Lábatlanon ellenőrizték a nyergesújfalui rendőrök egy társaság tagjait – írja a police.hu. Az igazoltatás közben kiderült, hogy a csoport egyik tagja ellen a Salgótarjáni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki.

    Hídlap
  • Buszra és vonatra várakozva is viselni kell a maszkot

    A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. Szeptember 21-től kezdve az állomások és megállóhelyek helyiségeiben is hordani kell majd a maszkot.

    Hídlap