Szűcs Nelli és Trill Zsolt személyében színművész házaspár járt az esztergomi könyvtárban

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának február 10-i, azaz utolsó rendezvényének vendége volt Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművész. A házaspárral Bánhidy Vajk moderátor beszélgetett.

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának február 10-i, azaz utolsó rendezvényének vendége volt Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművész. A házaspárral Bánhidy Vajk moderátor beszélgetett.

Tizenöt esztendő után véget ért az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések című rendezvénysorozata, melyet Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony hívott életre. A sorozat a mai napig nagy népszerűségnek örvendett, általa több mint százötven, a közéletben és a művészeti életben elismert vendég fordult meg a könyvtárban. Igazgató asszonyt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a több évtizedes, a kultúra területén végzett értékteremtő és értékközvetítő tevékenységéért elnöki elismerésben részesítette. Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!

A színész házaspár Kárpátaljáról származik, egymástól 5 km-re lévő faluból, mégis Kijev-ben, 17 évesen találkoztak először a színiiskolában. Azóta az élet minden területén folyamatosan együtt vannak, ugyanis elhagyva a családi házat, mint a Nemzeti Színház vezető színészei, a szín-padon is sokszor játszanak együtt. Zsolt mindenkit elszórakoztat fanyar humorával, de a legjobb közönsége sok év házasság után is Nelli, aki nagyokat kacag a poénjain. Azt mondják, ez a jó párkapcsolat egyik titka.

Nelli és Zsolt 1993-ban diplomázott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmmű-vészeti Egyetemen. Mindketten a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartoz-nak, pályafutásuk a kezdetektől– lassan harminc éve –összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyánszky Attilával. „Amikor először találkoztunk, mi elsősök voltunk, ő harmadéves a rende-ző szakon Kijevben, és ugyanannyit, ha nem többet foglalkozott velünk, mint a tanáraink. Nagyon jól ismer minket.”

Beregszász után Debrecenbe kerültek, és most a Nemzeti Színház színészei. Ha valakivel megismerkednek és beszélgetnek, valahogy mindig a színházhoz lyukadnak ki. Mert ami nekik jó, azt másoknak is át akarják adni. Debrecenben már Trill–Szűcs bérletként emlegették a mániájukat. Rengeteg embert agitáltak, hogy „gyertek, ez a ti színházatok, mi csak bekerültünk ide, de ti itthon vagytok!”

Esztergomi élményeikről is beszámoltak: 1998-ban az Esztergomi Várszínházban eláztak a Dekameron című előadáson. 1999-ben a Csehov egyfelvonásos darabjában Trill Zsolt életre szóló elismerést kapott az egyik nézőtől, 2004-ben a Szarvassá változott fiúban, Trill Zsolt a lábán szalagszakadással játszotta végig a darabot. Most a Nemzeti Színházban a Tartuffe című darabban játszanak együtt, ha tehetik nézzék meg őket élőben, igazán elemükben a színpadon.

(Forrás: Hámosné Szőke Anna)
(Fotók: Steindl Nóra)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!