Esztergomban végződik a 2020-as Tour de Hongrie

Debrecenből indul és Esztergomban fejeződik be idén a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny - jelentették be szerdán. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a záró etap a Duna-parti városból indul, majd 156 kilométer után ott is zárul.

Debrecenből indul és Esztergomban fejeződik be idén a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny – jelentették be szerdán. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a záró etap a Duna-parti városból indul, majd 156 kilométer után ott is zárul.

A magyar országúti kerékpáros verseny tavalyi kiírásának első szakasza érintette térségünket. A mezőny akkor Velencéről indulva érte el Esztergomot, majd két “Pilis kör” teljesítése után érkezett meg a bazilikához.

Mint az kiderült, a 2020-as Tour de Hongrie is érinti a várost, igaz nem egy köztes szakasz, hanem maga a verseny zárul Esztergomban. Az idei megmérettetés öt szakaszból áll majd. Az első szakaszt május 13-án teljesítik a kerékpározók, a versenyzők Debrecenből rajtolnak, majd 174 kilométer megtétele után Hajdúszoboszlóba érkeznek meg. A második, 182 kilométeres szakaszt (május 14.) Karcag-Nyíregyháza között rendezik meg.

A harmadik etap (május 15.) a Sárospatak-Kazincbarcika közötti 171 kilométeres útvonalat foglalja magában. A negyedik szakaszt május 16-án, szombaton tekeri végig a mezőny: Miskolcról indulva mintegy 178 kilométert tesznek meg, majd Gyöngyös érintésével jutnak fel Kékestetőre. Számunkra minden kétséget kizáróan az utolsó szakasz a legérdekesebb, mely Esztergomból indul és ott zárul.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a gálán arról beszélt, hogy a magyar verseny színvonalban egyre inkább megközelíti a sportág nagy és ismert megmérettetéseit, mint például a Tour de France-t, vagy a Giro d’Italia-t.

“Mára olyan eseménnyé vált, amely évről évre szintet lép, ismertsége kinövi a régiónkat is, ezúttal már a világ legnagyobb kerékpáros eseményeinek meghatározó szereplői méretik meg magukat a Tour de Hongrie-n” – mondta Szabó Tünde, aki kiemelte azt is, hogy a Tour de Hongrie és az olasz kerékpáros verseny hazai rajtja remek letőség “csodálatos országunk és városaink bemutatására”.

Az államtitkár kijelentette, a kormány a sporton belül is kiemelt figyelmet fordít a kerékpársportra, amely kiváló lehetőség a sport népszerűsítésére és az aktív életmód, a mindennapos mozgás fontosságának hangsúlyozására.

“Korábban egyetlen World Tour-csapat sem indult el Magyarországon kerékpárversenyen, ám megtörtént a lehetetlen: világsztárok érkeznek az idei esztendőben” – fogalmazott Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint elképesztő verseny várható.

Révész Máriusz arról számolt be, hogy tizenegy olyan csapat lesz, amely az olasz és a magyar körversenyen is részt vesz. Hozzátette, utóbbin nyolc-nyolc World Tour- és prokontinentális istálló lesz a mezőnyben.

“Rózsaszínben látom a magyar kerékpársport jövőjét” – fogalmazott Révész Máriusz, aki azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak erre az évre, hanem jövőre is ilyen szinten szeretnék megszervezni a viadalt, illetve az is cél, hogy néhány éven belül előbb kontinentális, majd prokontinentális csapat legyen Magyarországon.

A május 13. és 17. között sorra kerülő magyar körversenyen összesen 861 kilométer leküzdése vár a mezőnyre, amely minden eddiginél erősebb lesz. Ennek egyik oka, hogy a Tour de Hongrie két nappal azt követően rajtol, hogy Magyarországon rendezik május 9. és 11. között a Giro d’Italia első három szakaszát, így az amúgy is Magyarországon tartózkodó World Tour-csapatok szívesen neveztek a magyar körversenyre is.

Tavaly négy prokontinentális istálló vett részt a viadalon, idén ebből a kategóriából eddig már öt csapat jelezte indulási szándékát, akárcsak az élvonalat jelentő World Tourból. A sportág csúcskategóriájából már biztosan ott lesz a mezőnyben az Asztana, a Trek-Segafredo, a Mitchelton-Scott, a Jumbo-Visma és a CCC. Utóbbinak Valter Attila személyében magyar kerekese is van, de várhatóan ő a Girón jut szóhoz.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke elmondta, Magyarországon évi 150 kerékpárversenyt rendeznek, közülük a koronagyémánt a Tour de Hongrie, amely a legfontosabb és legnagyobb hazai viadal.

“A magyar körversenyt már csak a legnagyobb viadalok mércéjével tudjuk mérni, és meg is felel ennek. Világsztárokat vonultat fel, és olyan szakmai színvonalat képvisel, amelyre joggal lehetünk büszkék” – fogalmazott a sportvezető, aki kitért arra is, hogy mostanra már több szakágban felkapaszkodtak a magyar kerékpárosok a világ élvonalához.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője elárulta, a mezőny erőssége magasra teszi a lécet, kiemelt cél a World Tour-csapatok kiszolgálása, illetve a nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett húszról huszonegyre emelték az együttesek számát.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója arról beszélt, hogy a közmédia már harmadik évben sugározza a magyar körversenyt, a televíziós közvetítésen pedig közel százan dolgoznak. Mint mondta, az élő közvetítéssel és az összefoglalókkal több mint száz országba biztosan eljut a Tour de Hongrie.

(Forrás: MTI)

(Fotók: Tuba Zoltán/tdh.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!