Nyárra fejeződhet be a bazilika homlokzatának felújítása

Július 15-ig fejeződhet be az Esztergomi Bazilika felállványozott oszlopainak, a lépcsőnek, a főbejárati homlokzatnak a renoválása - közölte Németh Tamás okleveles építészmérnök a helyi sajtóorgánumok képviselői számára meghirdetett munkaterület terepbejáráson.

Július 15-ig fejeződhet be az Esztergomi Bazilika felállványozott oszlopainak, a lépcsőnek, a főbejárati homlokzatnak a renoválása – közölte Németh Tamás okleveles építészmérnök a helyi sajtóorgánumok képviselői számára meghirdetett munkaterület terepbejáráson.

A szakember elmondta, hogy az északi oldalhajóban (ahol már elkezdték visszabontani az állványzatot), valamint a belső épületrész egyes felületeiről beázás miatt potyogott le a vakolat. Megjegyezte, hogy volt olyan is, amikor szinte “könnyezett a fal”, mert akkora mennyiségű víz volt a rétegekben.

Németh Tamás a kupola felújításáról is beszélt. A külső-belső renoválás két-három évig is eltarthat majd. A kivitelezés várhatóan a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus után kezdődik el, addigra pedig megérkezik Németországból az a speciális állványzat, mely megkönnyíti a munkálatokat. Elhangzott, hogy a templom belsejében csak két tartószerkezet lesz, az állvány egyes elemeit a kupola ablakainak párkányához rögzítik majd, mivel a munkaterületre, vagyis a belső térbe pedig az éppen eltávolított ablakon keresztül juthatnak majd be a dolgozók.

Egyébként az okleveles építészmérnök egy igazi szenzációval is szolgált a jelenlévőknek. Elmondta ugyanis, hogy a bazilika is rendelkezik időkapszulával, melyet nem a padló alá, hanem a tetején található keresztbe rejtettek el. Hogy mit rejt, arról egyelőre csak találgatnak a szakemberek. A kereszt eltávolítása kapcsán megjegyezte: hosszasan tárgyaltak arról, hogy vajon légi járművel, vagy daruval emeljék-e le a keresztet. Végül – a költséghatékonyságot is figyelembe véve – az utóbbi mellett döntöttek.

A balesetek megelőzése érdekében háromrétegű hálórendszert is kialakítanak, hogy a munkálatok és eszközeik is biztonságban legyenek. A két-három évig tartó munkafázis során a szakemberek a burkolatcsere mellett hő- és vízszigetelési feladatokat is elvégeznek, továbbá restaurálják a belső, stukkóval díszített felületeket is.

Március elsején nyitják meg újra a felújított Főszékesegyházi Kincstárat, melyet a panorámateremmel együtt immár lifttel is meg lehet közelíteni. Így a mozgáskorlátozott személyek előtt is lehetőség nyílik arra, hogy felkeressék a páratlan kincseket és ők is gyönyörködhetnek majd a látképben.

A túra a főbejárat előtti munkaterületen ért véget, ahol megnézhettük, hogy hogyan zajlik az oszlopok, a lépcső és a díszes ajtó restaurálása. Németh Tamás bemutatta azt is, hogy hol lesznek a hatalmas pilléreket megvilágító lámpatestek, majd arról beszélt, hogy nyártól már a megújult homlokzat és oszlopcsarnok fogadja a látogatókat. Ha minden a terv szerint halad, akkor 2023-ra mintegy tizenhárom milliárd forintból teljesen megújul a bazilika.

(Forrás: MTI/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!