Újjáalakult a megyei békéltető testület

Átvették megbízóleveleiket az egyéni fogyasztói jogvitákat rendező megyei békéltető testület tagjai szerdán a Tatabányán található Megyeházán, valamint díszoklevéllel és emlékéremmel ismerték el a leköszönő tagok munkáját.

Átvették megbízóleveleiket az egyéni fogyasztói jogvitákat rendező megyei békéltető testület tagjai szerdán a Tatabányán található Megyeházán, valamint díszoklevéllel és emlékéremmel ismerték el a leköszönő tagok munkáját.

Az ünnepségen az új testület tagjait Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és Dr. Szerencsés László, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is köszöntötte.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, az idei év változásokat hozott a békéltető testületek életében, az összes testület egységes szabályok szerint dolgozik, ez megkönnyíti olyan eljárások lefolytatását, melyekben az érintett vállalkozások országos hatókörrel működnek. Az államtitkárság felhívta a testületek figyelmét az ügyfélbarát szemlélet kialakítására, a könnyű elérhetőség megteremtésére, valamint arra, hogy tegyenek meg mindent tevékenységük széleskörű megismertetésére.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke házigazdaként köszöntötte az esemény résztvevőit, majd felidézte, hogy 2019-ben közel kétszáz vitás ügyet oldott meg a békéltető testület a felek kölcsönök megelégedésére.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, a szervezet ingyenesen segít a hozzá forduló fogyasztóknak, hogy a költséges és hosszadalmas bírósági eljárások helyett mindkét érintett bevonásával megtalálják a vitás ügyek rendezésének módját. Az újjáalakult testületben több kormányhivatali szakember is helyet kapott, erősítve a fogyasztóvédelem és a békéltető testület szakmai együttműködését.

Dr. Szerencsés László szólt arról, hogy megváltozott a békéltető testületek jogállása, a szervezeteket a megyei kereskedelmi és ipari kamarák működtetik, ugyanakkor szakmai függetlenséget élveznek. Megyénkben ez szinte csak adminisztratív jellegű változást jelent, ugyanis a kamara eddig is mindenben támogatta a testületet, példaértékű volt a két szervezet együttműködése.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy amikor 2019 közepén a testületet kilenc és fél éve vezető és köztiszteletben álló Dr. Rozsnyói György visszavonult, majd Dr. Bures Gabriella került az elnöki székbe, ez biztosította a szakmai munka folyamatosságát, hiszen ő 18 évig volt megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetője és következő években is vezetheti a békéltető testületet.

Dr. Bures Gabriella elmondta, a testület 19 tagja közül 12 ember korábban is a szervezet tagja volt, 7 személy pedig új pályázóként került be a testületbe. A régi tagok biztosítják a stabilitást, másrészt az új tagok többsége fogyasztóvédelmi hatósági gyakorlattal rendelkezik. Ez a hatóság és a békéltető testület együttműködését jelentősen erősítő, a fogyasztóvédelmi szemléletet, hatékony jogvédelmet előmozdító tényezőt jelent.

Megyénkben a békéltető testület 2019-ben több mint 200 ügyben járt el, évről évre több fogyasztó próbálja meg vitás ügyét ezen a fórumon rendezni. Legtöbben hibás termékek miatti problémájukra keresnek gyógyírt. Kiemelkednek a cipőkkel, műszaki termékekkel, használt autók adásvételével kapcsolatos jogviták; szolgáltatásokat illetően az építési kivitelezések vezetnek, de előfordulnak közműszolgáltatásokkal kapcsolatos problémák is, és egyre több az internetes vásárlással kapcsolatos panasz.

(Forrás: KEMKIK)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!