Tavaly 30 százalékot drágultak az esztergomi ingatlanok – na de akkor mennyibe kerülnek most?

Esztergomban ugyan 2019-ben még felfelé íveltek az ingatlanpiaci árak, idén viszont már mérséklődni látszanak. Azonban a növekedés időszaka alatt is elég nagyot ugrottak az árak ahhoz, hogy tartósan feltornázzák a kínálatot. Ráadásul a környező településeken sem sokkal vevőbarátibb az eladó ingatlanok árazása.

Esztergomban ugyan 2019-ben még felfelé íveltek az ingatlanpiaci árak, idén viszont már mérséklődni látszanak. Azonban a növekedés időszaka alatt is elég nagyot ugrottak az árak ahhoz, hogy tartósan feltornázzák a kínálatot. Ráadásul a környező településeken sem sokkal vevőbarátibb az eladó ingatlanok árazása.

Így változtak az esztergomi árak 2019-ben

Esztergom vizsgálatunk alá vett lakóingatlan típusai közül a téglalakások drágultak a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben. A város téglalakásainak átlagos négyzetméter ára 2019 januárjában 360 ezer Ft/m²-ről indult, mely 40 százalékos emelkedéssel 2019 decemberére elérte az 520 ezer Ft/m²-es átlagárat.

2019-ben Esztergom panellakásainak átlagárai mozgolódtak a legkevesebbet a vizsgált lakóingatlan típusok közül. Viszont még így is 15 százalékos, azaz négyzetméterenként átlagosan 50 ezer forintos áremelkedés történt a vizsgált időszakban. Ennek következtében a megyeszékhely paneleinek decemberi átlaga 370 ezer Ft/m² lett.

Az eladásra kínált esztergomi családi házak átlagárai is megugrottak, egész évben töretlen lendülettel íveltek felfelé. Egy négyzetméterük áremelkedésének mértéke 2019-ben átlagosan 25 százalékos volt. Így a tavalyi év végére a családi házak 300 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek eladásra Esztergomban.

Esztergom környékén sem kedvezőbbek az árak

Érdemes összehasonlítani Esztergom családi házainak 2020. januári átlagárait a környező települések hasonló adataival. Ugyanis ekkor láthatjuk azt, hogy bár csak Visegrád haladja meg az esztergomi átlagárat, ugyanakkor a többség túllépi a 200 ezer Ft/m²-es lélektani határt.

Idén januárban a vizsgálatunk alá vett települések közül egyedül a visegrádi családi házak előzték meg az esztergomi 300 ezer Ft/m²-es átlagárat, méghozzá 10 ezer forinttal. Az említett 200 ezer Ft/m²-es lélektani határt pedig Pilismarót, Kesztölc és Dorog haladták meg, átlagosan 30-40-50 ezer forinttal négyzetméterenként.

Végül vizsgálatunkban Nyergesújfalu és Tokod családi házainak eladási árai voltak a legkedvezőbbek a vevők számára 2020 januárjában. Ekkor Nyergesújfalun a házak átlagára 180 ezer Ft/m², Tokodon pedig még ennél is olcsóbb, 160 ezer Ft/m² volt.

Jó üzlet az ingatlanbefektetés?

Az elmúlt évek magas bérdinamikájának köszönhetően érdemben megemelkedett a háztartások befektetési étvágya az ingatlanpiacon. A megnövekedett kereslet általánosan tetten érhető volt a lakásárak növekedésében, melyek 5 év alatt közel megduplázódtak.

A dinamikus-lakásár növekedés miatt az elmúlt 4-5 évben valóban az ingatlan volt a legjobb befektetés, ugyanis – az MNB számításai szerint – évi 15-25 százalékos hozamot is realizálni lehetett. Azonban, ha egy sokkal hosszabb időszakot, 15 évet vizsgálunk, akkor az éves átlagos hozam mindössze 6 százalékra csökken. Ez pedig alacsonyabb, mint a bankbetétek vagy nagybani állampapírok hozama. Ráadásul az ingatlanbefektetés jóval kockázatosabb és kevésbé likvidebb, mint a bankbetét, illetve a lakossági állampapír.

A cikk az Ingatlannet.hu statisztikáinak felhasználásával készült.

(Borítókép: propeller.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!