A kommunizmus áldozataira emlékeztek Esztergomban

Gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak február 25-én Esztergomban, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Sötétkapunál található Mindszenty József bíboros szobránál dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és Bánhidy László korábbi alpolgármester is beszédet mondott.

Gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak február 25-én Esztergomban, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Sötétkapunál található Mindszenty József bíboros szobránál dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és Bánhidy László korábbi alpolgármester is beszédet mondott.

A Fidesz és a KDNP Esztergomi Szervezeteinek, az Ezredév Polgári Társulásnak, az Esztergomi Polgári Köröknek, a Limes Anavum Honismereti Társulásnak, a Fidelitas Esztergomi Szervezetének, valamint az MKP Párkányi Alapszervezetének közös megemlékezésén Pálmai József üdvözölte a résztvevőket.

A pedagógus a Himnusz eléneklése után arról beszélt, hogy 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Béla kisgazda pártfőtitkárt. Felidézte, hogy a felvidéki Esterházy János akkor már börtönben raboskodott, Romzsa Tódor püspök vértanúhalált halt Kárpátalján és hamarosan Mindszenty Józsefet is letartóztatták. Végezetül azt mondta, hogy a jelenlévők közül bizonyára mindenki tudna mesélni a saját rokonságát, ismerőseit ért megaláztatásról.

Dr. Völner Pál elmondta, hogy 2000-ben a Magyar Köztársaság Országgyűlése döntött arról, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánítják február 25-ét.

–Sajnos egyre kevesebben vannak közöttünk azok közül, akik élő tapasztalat alapján ismerhették azt a korszakot, melynek elítéléséről szól ez a nap – tette hozzá.

Abszurdnak nevezte, 1947-ben elhurcolták Kovács Bélát, vagyis egy mentelmi joggal rendelkező képviselőt. Ez is bizonyította, hogy két évvel a kommunista hatalomátvétel előtt sem volt már független az országunk.

–Több mint 600 ezer honfitársunkat hurcolták el munkatáborokba, de az itthon maradók sem részesültek sokkal jobb sorsban – tette hozzá.

A politikus azt mondta, hogy igenis tudatosítanunk kell a fiatalokban és az egész társadalomban, hogy milyen hatásai voltak ezek a gondolatoknak, téveszméknek.

–Amikor a horogkereszt mellett a vörös csillag betiltását követeljük, akkor mögötte ott van az a tapasztalat, miszerint sapkájukon vörös csillaggal verték az idősebb embereket, a fiatalokat és gyermekeket. Nekünk ugyanolyan elfogadhatatlan ez, mint a nácik jelképe. Aki ezt nem érti meg, az nem hajlandó tudomásul venni a magyar történelem tanulságait – mondta zárásként.

Bánhidy László korábbi alpolgármester szerint az ember természeténél fogva igyekszik a rossz dolgokat elfelejteni, de olykor vissza kell emlékezni a rendszerváltás előtti időkre is, amikor fontosabb volt az, hogy jó viszonyt ápoljunk a testvéri szocialista országokkal, minthogy kiálljunk a külhoni magyarság mellett. Arra kérte a fiatalságot, hallgassák meg azokat, akik megélték ezt a korszakot, hiszen így hitelesebb információkat kaphatnak a kommunizmusról.

A beszédek után Pálmai József elénekelt egy bukovinai székely népdalt, majd Fehér László tárogatóművész zenei aláfestésével a koszorúzás következett. Mécsest helyezett el többek között dr. Völner Pál, Hernádi Ádám polgármester, Erős Gábor alpolgármester és Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is. A megemlékezés a Szózat, valamint a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!