Farkast észleltek a Magas-Börzsönyben

Egy kameracsapda felvétel, illetve egy friss lábnyom is jelzi a farkas jelenlétét a Magas-Börzsönyben – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának oldalán. A Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter februárban két alkalommal is észlelte a nagyragadozót.

Egy kameracsapda felvétel, illetve egy friss lábnyom is jelzi a farkas jelenlétét a Magas-Börzsönyben – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának oldalán. A Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter februárban két alkalommal is észlelte a nagyragadozót.

A kameracsapda révén jó minőségű felvétel is készült az állatról, a hónap végén pedig a frissen leesett hóban bukkantak farkas lábnyomra. Az igazgatóság két évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a nagyragadozó visszatért a Börzsönybe, jó alkalmazkodó képessége miatt pedig kifejezetten jól érzi itt magát.

„A Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte.” – olvasható a bejegyzésben.

A hazai erdőkben –így a Börzsöny-hegységben is– az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad. Ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

De vajon veszélyt jelent-e a farkas az emberre nézve?

Felmerül a kérdés, hogy mennyire vagyunk veszélyben? A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

(Forrás: dunaipoly.hu)

(Fotók: Bedő Péter/Börzsöny Alapítvány)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!