Izidor

Hídlap

Koronavírus miatt ürítik ki a templomok szenteltvíztartóit

Elrendelte a templomok szenteltvíztartóinak kiürítését a Magyar Katolikus Püspök Konferencia (MKPK). Emellett kérik a szentmiséken a kézfogás és a “nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét” – írja az MTI.

Közleményükben azt is előírják a papok számára, hogy rendszeresen szellőztessék a gyóntatóhelyiségeket, valamint azt is, hogy a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát. Felszólítják az atyákat arra is, hogy a szentmisék előtt és után is fertőtlenítsék kezüket hatékony folyékony, vírusok ellen javallott kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. Hozzátették: amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, akkor a nagy létszámú egyházi rendezvények is elmaradhatnak.

Az MKPK az egyházi intézmények, iskolák és plébániák munkatársait arra kéri, hogy “mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait”. A többi között kérik a “gyakori, lehetőleg óránkénti gondos” szellőztetést és a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületben lévőknek.

Az egyházi betegellátásban résztvevőket az országos tisztifőorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására kéri a püspöki kar. A betegeket látogató papokat pedig arra, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket.

(Forrás: MKPK/MTI)

(Borítókép: aleteia.org)

  • Sufni égett a dorogi Aranyhomoki dűlőben

    Mintegy ötszáz négyzetméteren égett az avar Dorog külterületén, sőt még egy sufni is lángra kapott az Aranyhomoki dűlőben – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az egységek egy emberhez mentőt is kértek. Délelőtt Tokodon akadt dolguk a tűzoltóknak: ott egy mezőgazdasági épület égett ki.

    Hídlap
  • Csalók próbálnak pénzt gyűjteni a dorogi mentőállomás nevében

    A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a csalók is aktivizálják magukat: például ismeretlen személyek a dorogi mentőállomás nevében telefonon próbálnak meg pénzt és támogatást gyűjteni bizonyos “eszközökre” – figyelmeztet a Dorogi Mentők nevű Facebook oldal.

    Hídlap
Advertisements