Látogatóközpont lesz Kittenberger Kálmán nagymarosi házából

Állami segítséggel, 85 millió forintért vásárolta meg és alakítja át látogatóközponttá Kittenberger Kálmán Afrika-kutató házát az Ipoly Erdő Zrt. Dr. Rétvári Bence, Dunakanyar országgyűlési képviselője elmondta: a hely a természet tiszteletére és védelmére is ösztönözheti a felnövekvő generációkat.

Állami segítséggel, 85 millió forintért vásárolta meg és alakítja át látogatóközponttá Kittenberger Kálmán Afrika-kutató házát az Ipoly Erdő Zrt. Dr. Rétvári Bence, Dunakanyar országgyűlési képviselője elmondta: a hely a természet tiszteletére és védelmére is ösztönözheti a felnövekvő generációkat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az épület bejáratánál tartott sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy Magyarország Kormánya által a Vadászati és Természeti Világkiállításra biztosított keretből tudta megvásárolni az erdőgazdaság az ingatlant.

 Megjegyezte, hogy sokszor nem vesszük észre, hogy magyarként mennyi mindenre lehetünk büszkék: példaként állította a nagymarosi származású Kittenberger Kálmánt, aki hat utazása alkalmával összesen tizenhat évet töltött el Afrikában, felfedezett háromszáz új állatfajt, több tízezer példányt elhelyezett a Magyar Nemzeti Múzeumban. Mindemellett megjárta a Kilimandjárót, megfordult többek között Etiópiában, Tanzániában, Ugandában és Kongóban is.

–Kittenberger Kálmán a maga korában a tudomány élvonalába tartozott – tette hozzá, majd kijelentette, hogy rengeteget adott az emberiségnek azzal, hogy felfedezett fajokat, melyeket rendszerezett, a kigyűjtött adatokat pedig a tudományos világ számára elérhetővé tette.

Dr. Rétvári Bence a fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a hely kettős szerepet tölthet be a jövőben. Egyrészt megismerhetjük az Afrika-kutató felfedezéseit, másrészt a látogatóközpont feladata lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát a fiatalokkal. Az élményeknek köszönhetően a diákok sokkal közelebb kerülhetnek a természethez.

–A klímaváltozás időszakában különösen fontos, hogy ez a hely is azt fogja szolgálni, hogy minél inkább zöld szemléletű, környezet- és természetvédő beállítottságú fiatalok nevelkedjenek – mondta a miniszter-helyettes.

Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott a családnak, valamint Nagymarosnak, mely partner volt a kezdeményezésben. A település kapcsán azt mondta: 2019 a város legsikeresebb pályázati éve volt, hiszen 324 millió forintnyi összeget nyert el a település, majd felidézte, hogy melyek azok a projektek, melyek megvalósultak, illetve folyamatban vannak.

-Azt hiszem, hogy Nagymaros és a kormányzat partnersége látható előrelépéseket hozott és hoz a hétköznapokban. Bízunk benne, hogy ezt egyre többen fogják látni azok közül is, akik részben a látogatóközpont miatt jönnek el ide a Dunakanyarba – tette hozzá.

Heinczinger Balázs polgármester arról beszélt, hogy a beruházással több évtizedes álom válik valóra. Megköszönte a Kormány és az Ipoly Erdő Zrt. segítségét, hiszen önerejükből nem tudták volna megvalósítani ezt a fejlesztést.

-Nagymaros olyan, mint egy ékkő, csak még egy picit csiszolatlan. Ezen dolgozunk, hogy ezt csiszoljuk a jövőben. Lakói kifejezetten zöld, minőségi turizmusra koncentráló, tiszta és csöndes várost álmodtak meg maguknak – fogalmazott.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a villa 1890-ben épült, melyben eredeti, Kittenberger Kálmán által használt tárgyak láthatók.

Kitért arra, hogy néhány évvel ezelőtt a várostól indult el a kezdeményezés, hogy van a településen egy olyan kulturális és szellemi érték, melyet érdemes lenne felkarolni. Mint mondta ez a beruházás is igazolja az Ipoly Erdő Zrt. közjóléti tevékenységét is.

A fejlesztés kapcsán úgy fogalmazott: először megújul az épület és közvetlen környezete, második lépésként pedig szeretnék rendezvénytérrel kibővíteni a házat, ahol akár diákprogramokat is tarthatnának.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!