Adalbert

Hídlap

Ma este nyílik meg a Bubik Színpad

Március 7-én, szombaton este nyílik meg a Bubik Színpad, Esztergom új színháztere, melyet a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium szuterénjében alakítottak ki. A Babits Mihály Színház első előadása 19 órakor kezdődik: a társulat a Jónás könyvét mutatja be.

Hirdetések

Jelentős átalakuláson ment keresztül az a helyiség, mely végül a Bubik Színpad névre kereszteltek. (Nem véletlen a névválasztás sem, hiszen a gimnázium tanulója volt Bubik István színész).

Nem csak a Frankások, hanem Juhász István gyakorlati oktatásvezető koordinálásával a  TSZC Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai is kivették a részüket a feladatokból.

Kaj Ádám rendező Kun Botond asztalos szakembernek is ott segített, ahol tudott.

A Babits Mihály Színház közösségi oldalán naponta beszámoltak arról, hogy hol tart a munka. Végül a terveknek megfelelően el is készült a helyiség, így március 7-én elkezdődik a próbaüzem.

A Jónás könyve című előadás leírása: 1938-ben járunk Esztergomban, az előhegyi Babits-villában. Pár hónap telt el Babits gégeműtéte óta, aminek következtében a költő elveszítette hangját. A félholt próféta mellett ott van a gondoskodó feleség, Tanner Ilona, aki Török Sophie néven önálló irodalmi karrierről álmodik. De még a betegség idején is csak férje árnyékában tud létezni, mert a költő az utolsó szó jogán megírja a Jónás könyvét és annak lírikus lezárását, a Jónás imáját. Babits, aki megélte és megénekelte már az első világégést is, most az új háború küszöbén beteg gégéje helyett költőségét teszi a boncasztalra, hogy ha kiszakad ajka, akkor is, de kiáltson Ninive ellen. Hisz a szó a prófétáé, a fegyver meg Istené. De mi történik, ha az új kor új Jónása nem a lelkiismeretében, hanem a beszédében fogyatékos? Hogyan nyilatkozik meg a költő, ha a versnek nem olvastatnia kell magát, hanem megszólalnia? Ekkor tör elő a feleségből a művész, a jó asszonyból a tanítvány, az első olvasóból az első értelmező. Babits Mihály művét Török Sophie adja elő, a beteg költővel karöltve, egy különös drámajáték, házastársi rítus keretében, ahol Babits a próféta, Török Sophie pedig a kinyilatkoztató isten. Ketten játsszák el a Jónás könyvét, de többet is megmutatnak a szövegből: hagyják, hogy az allegorikus mű felfedje magát, és helyet kapjon benne mind a történelem, mind magánéletük.

Szereposztás:
Török Sophie: Kéner Gabriella
Babits Mihály: Báhner Péter
Látvány: Pipei Borbála
Dramaturg: Pásztó András
Rendező: Kaj Ádám

Helyszín: 2500, Esztergom, Bottyán János utca 10-es szám alatt, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium szuterénje.

Jegyár: 2.500 Ft. Jegyek a helyszínen, illetve ide kattintva online vásárolhatók meg! Jegyfoglalás: jegy@babitsszinhaz.hu

(Forrás és képek: Babits Mihály Színház)

Hirdetések
  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap