Aguszta

Hídlap

Már a Balassa Múzeumban is gyűjtik a régi mobiltelefonokat

Az MNM Balassa Bálint Múzeuma is csatlakozott a Jane Goodall Intézel által szervezett Passzold Vissza Tesó kampányhoz. Lényege, hogy az egyes helyszíneken begyűjtik a régi mobiltelefonokat, melyeket újrahasznosítanak. Ezáltal bárki hozzájárulhat a veszélyeztetett állatfalok élőhelyének megmentéséhez.

A Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület bevonásával indította el a Passzold Vissza Tesó kampányt. Mint ismert, a mobiltelefonok gyártásához szükséges egyes fémeket, mint például a tantált, a kobaltot és az aranyt ellenőrizhetetlen körülmények között bányásszák Afrika egyes részein. Ezzel a tevékenységgel pedig veszélyeztetik a fekete kontinensen élő csimpánzok és gorillák élőhelyét is.

Azonban kevesen tudják, hogy ezeket a fémeket jóval biztonságosabban és környezetkímélőbb módon vissza lehet nyerni a már megunt, használhatatlan mobiltelefonokból és egyéb elektronikai hulladékokból. Sokan nem is sejtik, hogy mekkora kincs lapul a polcokon és fiókok mélyén porosodó készülékekben.

Sokan felismerték a kezdeményezés fontosságát, több hazai szervezet és intézmény pedig csatlakozott a mobilgyűjtő kampányhoz. Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum a napokban jelentette be közösségi oldalán, hogy most már náluk is le lehet adni a régi telefonokat. A Látványtár folyosóján, a pénztár mellett helyezték el a gyűjtődobozt.

„Az első héten aki nálunk szabadul meg régi mobiljától ajándék könyvjelzőt kap a pénztárban.
Köszönjük a segítséget a Jane Goodall Intézetnek!” – írták március 4-i bejegyzésükben.

(Forrás: Jane Goodall Intézet/Balassa Bálint Múzeum)

 

 

  • Jogosítvány nélkül és ittasan motorozott egy férfi Dorogon

    Március 28-án, szombaton ezúttal a dorogi Kálvária utcában állítottak meg a rendőrök egy ittasan közlekedő személyt. A férfi segédmotoros-kerékpárjával rótta az utcákat, mígnem szembe találta magát a Dorogi Rendőrkapitányság járőreivel.

    Hídlap
  • Hétfőn újraindul a szobi komp

    „Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a javítási munkálatok befejeződtek és így menetrend szerint 2020.03.30-án hétfőn, 6.40-kor indul a szobi átkelésen a járat.” – írja a Szobinfó nevű Facebook oldal. A hajó felújítása befejeződött, március 27-én vízre tették és elindultak fele Szobra.

    Hídlap
Advertisements