Jusztina

Hídlap

Már a Balassa Múzeumban is gyűjtik a régi mobiltelefonokat

Az MNM Balassa Bálint Múzeuma is csatlakozott a Jane Goodall Intézel által szervezett Passzold Vissza Tesó kampányhoz. Lényege, hogy az egyes helyszíneken begyűjtik a régi mobiltelefonokat, melyeket újrahasznosítanak. Ezáltal bárki hozzájárulhat a veszélyeztetett állatfalok élőhelyének megmentéséhez.

Hirdetések

A Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület bevonásával indította el a Passzold Vissza Tesó kampányt. Mint ismert, a mobiltelefonok gyártásához szükséges egyes fémeket, mint például a tantált, a kobaltot és az aranyt ellenőrizhetetlen körülmények között bányásszák Afrika egyes részein. Ezzel a tevékenységgel pedig veszélyeztetik a fekete kontinensen élő csimpánzok és gorillák élőhelyét is.

Azonban kevesen tudják, hogy ezeket a fémeket jóval biztonságosabban és környezetkímélőbb módon vissza lehet nyerni a már megunt, használhatatlan mobiltelefonokból és egyéb elektronikai hulladékokból. Sokan nem is sejtik, hogy mekkora kincs lapul a polcokon és fiókok mélyén porosodó készülékekben.

Sokan felismerték a kezdeményezés fontosságát, több hazai szervezet és intézmény pedig csatlakozott a mobilgyűjtő kampányhoz. Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum a napokban jelentette be közösségi oldalán, hogy most már náluk is le lehet adni a régi telefonokat. A Látványtár folyosóján, a pénztár mellett helyezték el a gyűjtődobozt.

„Az első héten aki nálunk szabadul meg régi mobiljától ajándék könyvjelzőt kap a pénztárban.
Köszönjük a segítséget a Jane Goodall Intézetnek!” – írták március 4-i bejegyzésükben.

(Forrás: Jane Goodall Intézet/Balassa Bálint Múzeum)

Hirdetések
  • Elhanyagolta kutyáját, felfüggesztett börtönt kaphat

    Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a férfival szemben, aki súlyosan elhanyagolta kutyáját. Az eb olyan rossz állapotban volt, hogy a menhelyen biztosított ellátás nélkül elpusztult volna.

    Hídlap
  • Parkolóhelyeket avattak fel Márianosztrán

    Szeptember 25-én, a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel Márianosztrán azokat a parkolóhelyeket, melyeket az önkormányzat, a Márianosztrai Fegyház és Börtön, valamint a Nostra Kft. példaértékű összefogásának eredményeként alakítottak ki.

    Hídlap