Ezekről az intézkedésekről döntöttek az Esztergomi járás városaiban

Szinte óráról órára jelennek meg a térségünkben található települések önkormányzatainak újabb közleményei. Cikkünkből kiderül, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében milyen döntéseket hoztak, illetve milyen intézkedéseket vezettek be az Esztergomi járásban található városokban.

Szinte óráról órára jelennek meg a térségünkben található települések önkormányzatainak újabb közleményei. Cikkünkből kiderül, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében milyen döntéseket hoztak, illetve milyen intézkedéseket vezettek be az Esztergomi járásban található városokban.

Esztergom:

A Simor János utcai és a Széchenyi téri őstermelői piacon is bevezettek korlátozásokat. Keddtől a piac területén csak a zárt árusító pavilonnal rendelkezők árusíthatnak, a piac standjaira tilos kipakolni. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a nem élelmiszer körébe tartozó termékeket minden nap eladásra kínálhatják, de ezt a tevékenységet csak a nyitva tartás kezdetétől 15 óráig végezhetik az eladók. Az őstermelői, illetve a régiségpiac zárva tart.

Rendkívüli működési rend lépett életbe az önkormányzatnál és a városi intézményekben is. Az óvodák és a bölcsőde hétfőtől ügyeleti rendben működik. Hernádi Ádám polgármester korábban arra kérte a szülőket, hogy csak az vigye a gyermekét az intézménybe, aki nem tudja megoldani a felügyeletét. Az óvodák esetében a gyermeket csak kapuig szabad kísérni, onnan átveszik a dolgozók. Az óvodákban emellett a délutáni csoportösszevonást is megszüntették.

Az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatalban hétfőtől szünetel a személyes ügyfélfogadás. A lakosok ügyfélfogadási időben telefonon és elektronikus úton intézhetik ügyeiket (varoshaza@esztergom.hu, jegyzo@esztergom.hu, illetve 06-33-542-030). Emellett a Strigonium Zrt. és a Gran Parkoló Kft. sem fogad senkit személyesen, de bezárt a Szent István Strandfürdő, a Pézsa Tibor Sportcsarnok, a Művelődés Háza is. (Korábban már döntöttek a Féja Géza Közösségi Ház, a Helischer József Városi Könyvtár és a Szentgyörgymezői Olvasókör zárva tartásáról.)

Hernádi Ádám emellett közösségi oldalán jelentette be, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében lezárják a játszótereket is, ennek értelmében a Pór Antal téri és több játszóteret is szalaggal kerítettek el.

Dorog:

Dorogon az elsők között hoztak intézkedéseket a koronavírus ellen, igaz, amikor életbe léptek a szankciók, akkor hazánk még nem tartozott a fertőzött országok közé. A képviselő-testület szombaton rendkívüli ülésen döntött arról, hogy három hétre bezárják a dr. Magyar Károly Városi Bölcsődét, a Hétszínvirág Óvodát, a Petőfi Sándor Óvodát, a Zrínyi Ilona Óvodát, a Dorogi József Attila Művelődési Házat is. Nem nyit ki továbbá a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, a Nipl Stefánia Uszoda, a Buzánszky Jenő Stadion és a sportcsarnok sem.

A polgármesteri hivatalban hétfőn és szerdán 8-15 óra között csak hatósági ügyek kapcsán fogadnak ügyfeleket. Arra is felhívják a figyelmet, hogy személyes ügyfélfogadásra a 06-33-431-299-es telefonszámon vagy a varoshaza@dorog.hu címen jelentkezhetnek be a lakosok. Önellátásukban korlátozott családok vagy más közösségek által nem segített személyek bevásárlás és gyógyszerkiváltás kapcsán segítséget kérhetnek tőlük. Ők március 19-ig minden nap 8-15 óra között a 06-20-215-8417-es, valamint a 06-33-737-753-as telefonszámon jelezhetik igényüket.

Dr. Tittmann János a Dorogi Magazin (DM) rendkívüli adásában arról beszélt, hogy minden döntésük azon a meglátáson alapszik, hogy nagyon kevés eszköz áll az önkormányzat rendelkezésére a koronavírus ellen. Véleménye szerint a legfontosabb az, hogy növeljék az emberek közötti fizikai távolságokat. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy kerüljék a csoportosulásokat, ne menjenek kocsmába és templomba, emellett fordítsanak minél nagyobb figyelmet a kellő higiéniára.

Tát:

Információink szerint Táton március 16-án az óvodák és a bölcsőde nyitva tartottak, de csak megoldhatatlan esetben vehették igénybe a lakosok. Keddtől mindkét intézményben létszámbeli korlátozással, kiscsoportos ügyeletet tartanak. Így támogatják azokat a szülőket, akik nem tudnak otthoni felügyeletet biztosítani a gyermekeknek.

Turi Lajos polgármester tájékoztatása szerint a közétkeztetést rászorultsági alapon igyekeznek megoldani. A lakosok 504-755-ös telefonszámon jelezhetik igényüket. Arra kérik az ügyfeleket, hogy a Táti Közös Önkormányzati Hivatal épületét csak halaszthatatlan ügyekben keressék fel. Elsősorban az elektronikus ügyintézést ajánlják (e célból az e-önkormányzat portált, vagyis az ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap oldalt lehet igénybe venni, vagy a polghivatal@tat.hu címmel lehet elindítani az ügyintézést). Kérdéseiket az előbbi e-mail címen, illetve az 514-510-es telefonszámon tehetik fel az érdeklődők.

A közegészségügyi helyzet miatt a Táti Kultúrház és Könyvtár mától határozatlan ideig zárva tart. Arról nincsenek információk, hogy mi lesz a sorsa az április 25-i I. Amatőr Steel Táti Darts Versenynek, de az biztos, hogy a március 22-re tervezett II. világháború befejezésének 75. évfordulója alkalmából meghirdetett megemlékezés elmarad.

Nyergesújfalu:

A település hivatalos oldalán megjelent tájékoztatóban többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy lehetőleg kerüljük a nagyobb társaságokat, a hagyományos üdvözlési formákat. Március 15-én este megjelent közleményben Mihelik Magdolna polgármester azt írta, hétfőn megnézik, hogy hány gyermek érkezik az óvodába.

„Mivel jelentős létszámú kisgyermek esetében nem oldható meg egy-két nap alatt az otthoni felügyelet, nem döntöttünk hétvégén a bölcsőde és óvodák bezárásáról. (A szombati, a régió településeinek képviselőivel tartott fórumon erre az álláspontra jutottunk a polgármesterekkel.)” – írta akkor Mihelik Magdolna polgármester.

Ennek ellenére kérik a szülőket és a vállalkozókat, hogy készítsék elő munkahelyi és családi szinten annak a lehetőségét, hogy akár a hét közepén is bezárhassanak az intézmények. Azoknak a családoknak, ahol a szülők egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, katasztrófavédelmi, rendvédelmi szervnél foglalkoztatottak, mentősök, vagy más módon kötelesek részt venni munkájukból adódóan a járvány leküzdésében, számukra igény esetén gyermekfelügyeletet szerveznek.

A polgármesteri hivatal szerdától nem tart ügyfélfogadást, ez alól az anyakönyvi ügyintézés kivétel. A kormányablakot személyesen csak kivételes esetekben, előzetes bejelentkezéssel látogathatják a lakosok. Az önkormányzati közleményből az is kiderül, hogy a most lejáró okmányok érvényessége a veszélyhelyzet lejártát követő 15 napig meghosszabbodott.

A mozi hétfőtől nem üzemel, a művelődési központ és az uszoda keddtől zár be. A védőnői szolgálat a halaszthatatlan feladatokat látja el, a fogászati ellátás szünetel, emellett arra kérik a lakosokat, hogy a szakorvosi rendelőkbe mindenki csak indokolt esetbe menjen.

Kedden 16 óráig jelezhetik a szülők, gondviselők az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos igényeiket. Természetesen a nyergesújfalui rendezvényeket is eltörölték: a Nyerges 8/20/40 teljesítménytúra szeptemberre kerülhet át.

Mihelik Magdolna arról is beszámol, hogy várhatóan növekedni fog a karanténban ellátottak száma. (Jelenleg egy fő van ebben a státuszban, aki az olasz határról fuvarozott.) Az Egy kis Nyerges nevű Facebook oldalon hétfőn este jelentették be, hogy a régi iskolaépületben úgynevezett karanténkórházat rendeznek be dr. Rovács Melinda doktornő javaslatára.

„Oxigénpalackok, ágyak, mosási lehetőség jelentik ennek alapfelszereltségét, próbálunk mindent időben beszerezni. Az ilyen ideiglenes befogadóhelyre eddig minden fertőzött területen szükség volt, van. Köszönjük az idősgondozási központ részéről Károly Anikó és a testvérváros segítséget.” – olvasható a bejegyzésben.

Egyébként a rend fenntartása és a fertőzésveszély minimalizálása érdekében többfajta eszközt rendeltünk fertőtlenítésre. Takarítókat veszünk fel a higiénia folyamatos biztosítására, a rendelőbe biztonsági őrt alkalmazunk a bent tartózkodók létszámának optimalizálására.

Az ellátásra szoruló idősek alapvetően az idősgondozási központ által ellátotti körbe tartoznak, de indokolt esetben a városházánál kell jelezni, ha valaki a kijárás veszélye miatt nem tud magáról vagy távol élő hozzátartozójáról gondoskodni.

Lábatlan:

Szerdától határozatlan ideig szünetel a polgármesteri hivatalban az ügyfélfogadás. A lakosok kizárólag telefonon (06-33-517-500) vagy e-mailben (polghiv@labatlan.hu) intézhetik ügyeiket. Halaszthatatlan hatósági ügy esetén, melyben a személyes kontaktus nem elkerülhető, csak az ügyintézővel előre egyeztetett időpontban léphet be bárki is az épületbe.

Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat ügyfélfogadási ideje egyelőre nem változik, de mindenkinek javasolják, hogy inkább telefonon vagy e-mailben létesítsenek kapcsolatot a kollégákkal. Az esetkonferenciák, esetmegbeszélések lebonyolítását a személyes megbeszélés helyett az érintett személyektől írásban bekért vélemények alapján fogják végezni. A családokat csak legszükségesebb esetben látogatják meg. Arra kérik a lázas, köhögő vagy egyéb tünetekre panaszkodókat, hogy ne keressék fel az irodát.

A Gondozási Központ Idősek Klubja hétfőtől nem működik, de az intézmény dolgozói felmérik az igényeket és az ebédet, sőt bevásárlást is biztosítanak az otthon maradtaknak. Kérik, hogy mindenki tájékoztassa azokat a lábatlani időseket, akik nem tudják megoldani a bevásárlást, gyógyszer felírást és kiváltást. A fent jelzett feladatok megoldására a 06-33-461-447-es telefonszámon történt jelzés után nyílik lehetőség.

A Gerenday Közösségi Ház és Könyvtár épületében keddtől határozatlan ideig nem lesznek rendezvények, foglalkozások. Szükség esetén fénymásolási, nyomtatási, könyvkölcsönzési célból egyénileg – egyelőre – fogadják a látogatókat.

A Zengő Óvoda és Bölcsőde csak azokat a gyermekeket fogadja, kiket nem tudnak elhelyezni a családjuk. Az otthon maradó gyermekek részére előre csomagolt formában lehet elvinni ételeket. Az igényt előre kell jelezni az intézmény Facebook oldalán, illetve a 06-33-503-830 és az 06-33-503-910 telefonszámokon az étkezést megelőző napon 9:30-ig.

„Amennyiben családtagjaik közül a közös háztatásba bárki külföldről hazatér és karanténba kerül, a családból a gyermeket nem tudjuk fogadni.” – közölte az intézmény.

Darányiné Csonka Valéria lábatlani református lelkész közösségi oldalán jelentette be, hogy távoktatásban szeretné folytatni a hittantanítást. Tanórák hiányában felajánlja segítségét azoknak az idős embereknek, akik nem tudják megoldani a bevásárlást. Őt a 0630-446-2118-as, illetve a 06-33-361-585-ös számon lehet elérni.

„A távoktatás kapcsán az is előfordulhat, hogy vannak olyan családok, akik nem tudják megoldani gyermekeik elhelyezését. Ebben is tudnék segíteni oly módon, hogy itt a református parókián kiscsoportos foglalkozásokat tartanánk, esetleg segítőket bevonva, programokat szerveznénk.” – írta a lelkész asszony.

Darányiné Csonka Valéria arról is beszámolt, hogy a március 28-ra tervezett ünnepi hálaadó Istentisztelet is elmarad, melyet egy későbbi időpontban fogják megtartani. (Mint ismert, a református templom megújult, melyet ezen alkalmon ünnepélyesen is birtokba vehetett volna a helyi egyházközösség.)

Az intézkedésekről szóló települési összefoglalónk ezzel nem ér véget: a következő cikk a Szobi járásban található városok intézkedéseivel folytatódik.

(Információk forrása: adott települések oldala, polgármesterek közösségi oldalai)

(Borítókép: Pór Antal tér lezárása, Hernádi Ádám közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!