Épül és szépül a Misa-réti egykori favágó kunyhó

Jó ütemben halad a Márianosztra melletti Misa-réti völgyben található kunyhó felújítása, melyet Gere Gergő, a Bakancskoptató nevű blog szerzője és barátja, Czakó Sándor kellő odafigyeléssel varázsol újjá. A Börzsönyt előszeretettel járó kalandor a jövőben pihenőhelyeket is kialakítana.

Jó ütemben halad a Márianosztra melletti Misa-réti völgyben található kunyhó felújítása, melyet Gere Gergő, a Bakancskoptató nevű blog szerzője és barátja, Czakó Sándor kellő odafigyeléssel varázsol újjá.  A Börzsönyt előszeretettel járó kalandor a jövőben pihenőhelyeket is kialakítana.

Nemrégiben készítettünk interjút a márianosztrai származású Gere Gergővel, aki akkor még csak tervezte, hogy belevág egy nagyobb projektbe, mégpedig egy, a Börzsönyi Kéktúra útvonalán található régi erdei kunyhó újjáépítésébe.

–Kicsit utánanéztem az építmény történetének. Kiderült, hogy az ötvenes években ez a kunyhó még a favágóknak nyújtott menedéket. Egykor rengeteg fát termeltek ki ezen a környéken – mondta, majd megjegyezte: hogy az óvóhelyből a teljes vasszerkezet és a fából épült falfelületek egyes részei maradtak csak meg.

A munka azóta el is kezdődött. Jelenleg már ott tartanak, hogy eltávolították a korhadt deszkákat, melyek helyett újabb elemeket szögeltek fel.

–Rengeteg energiát emészt fel, hogy a gyermekkori házunktól, gyalog, kézben visszük ki a faléceket. A táv mintegy négy kilométer, az útvonal hegyen-völgyön át húzódik – tette hozzá.

Gere Gergő megjegyezte, hogy az első komolyabb faadagot már kivitték a helyszínre, barátjával fejenként huszonöt kilogrammot cipeltek a bódéhoz. Jelenleg öt hibás falszakasz van, melyből a két legrosszabb állapotban lévőt már renoválták, az ajtót pedig ismét működőképessé tették. A kunyhó elé egy stabil padot is építettek, sőt még szélfogóval ellátott tűzrakót is kialakítottak, melyet bárki igénybe vehet.

–Sok munka vár még ránk, mert ha elkészülnek a falak, akkor OSB lapokkal szigeteljük azokat, raklapokból pedig padlót építünk. Azután jöhet a festés. A belső berendezésekre is nagy hangsúlyt fektetünk: lesz fából készült fa priccs, vagyis egy keskeny fekvőhely, kályha és asztal is – ismertette.

Felmerül a kérdés, hogy ki és milyen módon segítheti őket a projektben? A Bakancskoptató blog szerzője elmondta, hogy leginkább anyagi hozzájárulással támogathatják a munkájukat. Az összegekből alapanyagokat vásárolnának, de szívesen veszik a fizikai segítséget is.

–Festékre való pénzt például egy nagyon kedves követőm ajánlott fel, míg deszkát a kollégám, raklapokat pedig Heim Tankréd nyújtott a projekthez  – mondta Gergő.

A bakancsos fiatal leszögezte azt is, hogy barátja, Czakó Sándor nélkül nem valósíthatná meg elképzelését. A kunyhó felújításán túl, a jövőre nézve további tervekkel rendelkeznek. Felvetődött, hogy elhanyagolt házakat is ki lehetne csinosítani, de ez attól is függ, hogy milyen közösség alakul erre a célra.

-Inkább pihenők telepítése volna a cél, mert azokból kevés van. Az utak mentén pedig padok, asztalok épülnének – mondta.

Aki kedvet kap egy kis munkához, az keresse bátran Gere Gergőt. Bárki csatlakozhat hozzá és az adott munka előtt közös egyeztetés alapján dőlne el, hogy mikor és mit végeznének el.

Egyébként saját bevallása szerint ő is folyamatosan figyeli a koronavírussal kapcsolatos előírásokat és felelősségteljesen teszi a dolgát. Jelenleg lehet az erdőben tartózkodni és túrázni, viszont a csoportosulásokat el kell kerülni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!