Eufrozina, Kende

Hídlap

Autójavítás címszó alatt több százezer forinttal károsította meg a sértettet

Akár hosszú hónapokra rács mögé kerülhet az a férfi, aki javításra vett át egy személygépkocsit a sértettől. A vádlott folyamatosan átverte az autó tulajdonosát, újabb és újabb hibákat jelzett neki és jókora összegtől szabadította meg őt.

Hirdetések

A sértett még két évvel ezelőtt bízta meg az Esztergomhoz közeli településen élő férfi számára az autóját, bízva abban, hogy a vádlott meg tudja javítani a féket. Igen ám, de a szakember a javítás során valótlanul újabb és újabb hibákat jelzett a sértett felé, és a kipufogó, fényszóró, lámpák, gyertyák cseréjére hivatkozott. Ám a megnevezett alkatrészeket nem cserélte ki, mert azok nem is szorultak cserébe, így át is verte a tulajdonost.

A vádlott 2018. június elejétől augusztus végéig több részletben 240 ezer forintot kért és kapott a sértettől a szükségtelen és ténylegesen el nem végzett munkáért, illetve azért, mert elvitte a műszaki vizsgára.

A férfi nem érte be ennyivel és újból átvágta a nőt: jogtalan haszonszerzés céljából felajánlotta neki, hogy a javításra átvett gépkocsit ráfizetéssel elcserélheti egy más típusú járműre. A vádlott elhitette vele, hogy a csereautó egy általa megnevezett ismerőse tulajdonában van. Sikerült átvernie a nőt, aki nem is gondolt arra, hogy sem a személy, sem a felajánlott kocsi nem létezik, éppen ezért átadta a vádlottnak a két gépjármű árkülönbözetét, vagyis mintegy 300 ezer forintot.

A sértett többször beszélt telefonon egy ismeretlen férfivel, aki a kitalált személynek adta ki magát és mentegetőzött, hogy miért nem adta el a szintén nem létező autót a hölgynek.

A vádlott a csere után újabb tervet eszelt ki. Felajánlotta a nőnek, hogy vesz neki egy kocsit az egyik esztergomi autókereskedésben, ahová együtt el is mentek. Ki is választottak egyet és abban állapodtak meg, hogy a férfi fizeti ki a vételárát a kereskedésnek. Természetesen nem egyenlítette ki a 900 ezer forintot és még azt is felajánlotta a sértettnek, hogy a megvásárolni szándékozott gépkocsi átíratását is elintézi. Ennek fejében 2018 augusztusában a férfi a sértettől további  65 ezer forintot vett át.

A vádlott a sértettnek a többszöri csalárd magatartásával összesen 605 ezer forintos kárt okozott. A férfi nem csak a nőnek, hanem még további négy sértettnek okozott kárt különböző bűncselekményekkel, ezért az ügyészség a vádiratban halmazati büntetés kiszabására tett indítványt.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a csalás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette, egyedi azonosító jel meghamisítása bűntette, sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben vádat emelt a férfival szemben.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat, amennyiben a bűncselekmények elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt halmazati büntetésül 2 év 10 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 959.950,- Ft összegben meghatározott vagyonelkobzásra ítélje.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség)

Hirdetések
  • Elhanyagolta kutyáját, felfüggesztett börtönt kaphat

    Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a férfival szemben, aki súlyosan elhanyagolta kutyáját. Az eb olyan rossz állapotban volt, hogy a menhelyen biztosított ellátás nélkül elpusztult volna.

    Hídlap
  • Parkolóhelyeket avattak fel Márianosztrán

    Szeptember 25-én, a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel Márianosztrán azokat a parkolóhelyeket, melyeket az önkormányzat, a Márianosztrai Fegyház és Börtön, valamint a Nostra Kft. példaértékű összefogásának eredményeként alakítottak ki.

    Hídlap