Vencel

Hídlap

Hétfőn újraindul a szobi komp

„Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a javítási munkálatok befejeződtek és így menetrend szerint 2020.03.30-án hétfőn, 6.40-kor indul a szobi átkelésen a járat.” – írja a Szobinfó nevű Facebook oldal. A hajó felújítása befejeződött, március 27-én vízre tették és elindultak fele Szobra.

Hirdetések

„Az üzemeltetők megfeszített munkájának köszönhetően rekordidő alatt sikerült megjavítani a Bogit. Kérdésünkre elmondták, hogy a munkafolyamat nagyon sok lépésből állt és sok résztvevőtől függött, a javítást pedig maguknak kellett elvégezni.” – írja az oldal a szükségszerű felújítás kapcsán.

Elsőként kiemelték a hajót a vízből, melyet bakokra helyeztek. Ezután kiszerelték a kormánylapátot és a hajócsavarokat, majd kihúzták a hajótestből a hajócsavartengelyt. Ez még csak a kezdet volt, hiszen a meghibásodott bakcsapágyat is el kellett távolítani a tönkcsőből, új csapágyat kellett készíteni, melyet meg is munkáltak.

A kész alkatrészt be is szerelték a tönkcsőbe, majd a hajócsavartengelyt is visszafűzték a hajótestbe, amit összekötöttek az irányváltóval. Ezután “már csak” a hajócsavarok felillesztése a tengelyekre, a biztosító anyák felcsavarása és lebiztosítása, a tömszelencék újratömítése, a kormánylapát visszaszerelése és rögzítése volt hátra.

Egyébként, azt hogy milyen összetett volt a munka azt a közzétett fényképet és néhány adat is jól szemlélteti:
A bronz hajócsavar 800 mm átmérőjű, darabja 85 kilogramm.
A hajócsavartengely 200 kilogramm.
A kormánylapát 150 kilogramm.

A kompot szombati napon hozták el a telelőből, így az előkészítés után hétfőn útjára is indulhat. Így a határzárásokra való tekintettel mostantól nem kell óriásit kerülnie annak, aki például Esztergomból akar eljutni a Duna bal partján található településekre.

(Forrás és képek: Szobinfó)

Hirdetések
  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap