Mától tilos behajtani több zebegényi utcába

Április 8-án reggel 7 órától, vagyis szerda reggeltől tilos behajtani több zebegényi utcába – olvasható a település oldalán megjelent polgármesteri határozatban. Hutter Jánosné a képviselő-testület tagjaival egyeztetve, a járvány terjedésének csökkentése érdekében rendelte el a korlátozást.

Április 8-án reggel 7 órától, vagyis szerda reggeltől tilos behajtani több zebegényi utcába – olvasható a település oldalán megjelent polgármesteri határozatban. Hutter Jánosné a képviselő-testület tagjaival egyeztetve, a járvány terjedésének csökkentése érdekében rendelte el a korlátozást.

Mint ismert, a kijárási korlátozás bevezetése óta többfelé megnőtt a turisták száma. Sajnos sokan úgy értelmezik az egészségügyi sétáról szóló ajánlást, hogy lakóhelyüktől távol, például a Dunakanyarban található településekre utaznak el és ott járják a településeket és az erdőket. Való igaz, hogy az Operatív Törzs, pontosabban dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos szólt arról, hogy egyedül, illetve családtagjainkkal kimehetünk a szabadba, ám ezt sokan sajátosan értelmezték. Éppen ezért, kis túlzással most még az is túrabakancsot húz, aki életében még sosem túrázott.

A Dunakanyarban fekvő településeken is érzik az egyre inkább növekvő nyomást: Dömösön parkolók lezárásával, rendőri jelenléttel és az egyik ismert televíziós csatorna bevonásával is megpróbáltak tenni valamit a jelenség ellen. Most pedig Zebegényben döntöttek úgy, hogy szigorítással tartanák távol a turistaáradatot.

Hutter Jánosné zebegényi polgármester határozatban hirdette ki, hogy mától tilos behajtani a Hét híd felől az Árpád útra, a vasúti híd felől a Petőfi térre is. A korlátozás továbbá kiterjed a János-hegyre, a Naphegyre, a Napraforgó útra, a Papp Ferenc térre és a Táncsics útra is. A határozat egyébként visszavonásig érvényes.

A tilalom alól mentesül a célforgalom, természetesen a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben meghatározottak szigorú figyelembe vételével és betartásával.

Felmerül a kérdés, hogy mit értünk célforgalom alatt? Ezzel kapcsolatban az önkormányzat a közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot:

„A “KIVÉVE CÉLFORGALOM” kiegészítő tábla a helyben lakókat, helyben dolgozókat, áruszállítókat és még néhány kört értelmez kivételként. Tehát rájuk nem vonatkozik a behajtási tilalom. A rendőri igazoltatásnál lakcím igazolvánnyal, munkaszerződéssel, munkahely igazolásával, szállítólevéllel, tulajdoni lappal, stb. tudják igazolni, hogy rájuk nem vonatkozik a behajtási tilalom. Rendőrséggel való egyeztetés után, ígéret van arra, hogy zebegényi állandó vagy ideiglenes lakosokat hátrány nem fog érni. Persze a további KRESZ-szabályokat ezen túl is be kell tartani, különös tekintettel a sebesség korlátozásokat, mert ezeknek megszegői továbbra is büntetésre számíthatnak. Mindig legyen az autóban olyan irat, okmány, amellyel egyértelműen igazolni tudjuk, hogy jogosultak vagyunk a korlátozott területekre behajtani. Az is nagyban segítené a rendőrség munkáját, ha parkoló autónk szélvédője mögött látható lenne egy zebegényiségünket igazoló valami (???), amit akkor is lát és értelmez a rendőr, amikor mi nem tartózkodunk az autónknál. De ez a “valami” nem lehet személyes adatokat tartalmazó tárgy!!”

(Forrás: Zebegény Község Önkormányzata)

(Borítókép: ilovedunakanyar.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!