Magdolna

Hídlap

Új padok és szemétgyűjtő is várja majd a Sátorkőpusztai-barlanghoz érkező vendégeket

Az elmúlt napokban karbantartási munkákat végeztek a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagjai a Sátorkőpusztai-kristálybarlang közvetlen környezetében. Bíznak benne, hogy a járvány elmúltával a látogatók is használhatják majd az új padokat.

„Benkovics Barnabás jóvoltából elkészültek a hiányzó padok (ezek építését még 2019-ben kezdtük el), amelyet néhány arra járó kiránduló már birtokba is vett.” – számoltak be a barlangászok a munkáról a Sátorkőpusztai-kristálybarlang Facebook oldalán.

A padok mellett szeméttárolót is építettek, így akik szeretik „elhagyni a szemetüket”, azoknak most már lesz hová helyezniük a hulladékot. Mivel a jelenlegi helyzetben a barlang nem fogad látogatókat és a barlangtakarítás is szünetel, a Bebtések így kitisztították a bontási munkáknál használt, híg agyaggal szennyezett zsákjaikat és egyéb apró karbantartásokat is elvégeztek.

A korábban a barlangból kihozott és a bejáratnál depózott agyagot a nemzeti parkkal egyeztetve az egyik közeli, néhai tankbeálló feltöltésére használjuk. Ha az egykori gödör megtelt, azután humusszal fedik le, így észrevehetetlenné válik majd.

A barlangászok kérik szépen a Nagy-Strázsa-hegyre látogatókat, hogy tartsák be a fokozottan védett területen elvárható „játékszabályokat”, ahová hivatalosan csak engedéllyel szabadna belépni. Ide tartozik a kizárólag kitaposott [jelzett ösvény itt nincs] ösvényen tartózkodás, a növények gyűjtésének tilalma, a szemetelés tilalma, valamint kiépített tűzrakóhely használata [jelenleg éppenséggel itt is tilos tüzet rakni, mert országos tűzgyújtási tilalom van érvényben!]

(Forrás és képek: Sátorkőpusztai-kristálybarlang)

Advertisements

 

 

Advertisements