Hermina

Hídlap

2020-ban elkezdenek végre csökkeni az árak Esztergom területén?

A tavalyi év során szinte csak az ingatlanárak növekedéséről tudtunk beszámolni Esztergomot és a környékét illetően. De vajon mi a helyzet jelenleg Esztergomban? Cikkünkben megvizsgáltuk hogy a közelmúltban itt hogyan alakult az ingatlanpiac.

Hirdetések

Az idei év máris nagy változásokat hozott magával, hiszen a napjainkat körülölelő világjárvány a gazdaság szinte minden területére rányomta  a bélyegét. A márciusi ingatlanstatisztikák már jól mutatják, hogy ezalól a hazai ingatlanpiac sem tudott kibújni.

Az esztergomi lakások árának csökkenése már szemmel látható

A Dunakanyar legfelsőbb városában ha az elmúlt hat hónapot nézzük látható, hogy az árak igen változatosan mozogtak. 2019 októberében a téglalakásokat még 500 ezer Ft/m2-es, a panellakásokat pedig 370 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra. Ezután a téglalakások ára még emelkedni kezdett a novemberi hónapban, azonban onnantól kezdve fokozatos csökkenés következett be. Ezzel szemben a panellakások ára egy novemberi kisebb visszesés után még elkezdett növekedni és ez a folyamat egészen 2020 februárjáig tartott. Az idei év márciusára viszont már mindkét lakástípus árfekvése csökkent, ennek egyik oka lehet a korábban is említett járványügyi helyzet egyre nagyobb hatása is. Márciusban végül a téglalakásokat 447, a panellakásokat 363 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra.

Esztergom környékén is visszaesetek az árak

Egy teljesebb kép érdekében az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a környező települések családi házainak árait is megvizsgáltuk az elmúlt három hónapban. A vizsgált településeken egyébként mindenhol csökkentek az árak a márciusi hónapban, azonban van ahol ez nagyobb, van ahol kisebb mértékben történt. Nyergesújfalun a februári áremelkedést követően márciusra szintén csökkentek az árak, azonban ez az átlagár még mindig meghaladja a januári összegeket. A táti és dorogi árak az idei évben kis mértékben ugyan, de folyamatos csökkentek. Márciusban Táton 196, Dorogon 296 ezer Ft/m2-es átlagáron lehetett házat vásárolni. Az esztergomi eladó családi házak árai szintén mérséklődtek, márciusban már csupán 296 ezer forintos négyzetméter áron kínálták őket eladásra.

Mit hozhat még az idei év?

Az ország sok pontján elkezdtek már visszaesni az árak, cikkünkben jól érzékelhető, hogy Esztergom és környéke sem volt ez alól kivétel. A szakértők az idei év elején a koronavírus világméretűvé válása előtt egy fokozatosan lassuló áremelkedést vártak a 2020-as évtől az ingatlanpiacon. Azonban a járvány európai elterjedésének következtében változott a véleményük és ezután már a visszaeső forgalom és az árak csökkenését prognosztizálták. Úgy vélik, hogy a 2013 óta tartó már-már megszokott lakásár-emelkedéseknek a járvány egy időre biztosan véget vet. Hazánkban egyébként már 2019 nyarán is szembesülhettünk a drágulás megállásával, ekkor egy 22 negyedéve tartó drágulás ért véget.

(A cikk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült.)

Hirdetések

  • Kikapott a Dorogi FC a Pécstől

    Négygólos vereséget szenvedett a Dorogi FC a Pécsi MFC ellen a Merkantil Bank Liga első fordulójában. A „bányász rangadón” a vendégek már a 12. percben hátrányba kerültek és bár voltak ígéretes helyzeteik, a szépítés nem jött össze.

    Hídlap
  • Építkezés miatt szerdáig lezártak egy útszakaszt Nagymaroson

    Augusztus 3-tól 5-ig, azaz hétfő 8 órától szerda 17 óráig lezárták a nagymarosi Pince utca Szent Erzsébet tér – Pince utca 20. közötti szakaszát – közölte hivatalos oldalán a nagymarosi önkormányzat. Arra kérik a lakosokat, hogy a jelzett időszakban ne parkoljanak a lezárt úton.

    Hídlap