Fejlesztik a letkési csapadékvíz elvezető hálózatot

70,84 millió forint támogatást nyert a letkési önkormányzat a „Letkés község csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, a település vízgazdálkodásának korszerűsítése” című projekt megvalósítására. A beruházás többek között elősegíti a község magasabb szintű árvízi biztonságát is.

70,84 millió forint támogatást nyert a letkési önkormányzat a „Letkés község csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, a település vízgazdálkodásának korszerűsítése” című projekt megvalósítására. A beruházás többek között elősegíti a község magasabb szintű árvízi biztonságát is.

A Pénzügyminisztérium által a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatási forrásból megvalósuló projekt célja a letkési csapadékvíz elvezető hálózat felújítása, illetve korszerűsítése.

Az önkormányzat a csapadékvíz gazdálkodási tervekhez, valamint az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez igazodva, komplex csapadékvíz-gazdálkodási rendszer kiépítését valósítja meg. Mint azt megtudtuk, mintegy húsz évvel ezelőtt előfordult, hogy a nagy eső miatt úgy megáradt a patak, hogy már lakóházakat is veszélyeztetett, sőt a vendéglő és az orvosi rendelő udvarán is állt a víz. Azóta nem fordult elő hasonló, igaz ebben nagy szerepet játszik az is, hogy folyamatosan tisztítják a medret és szükség esetén ideiglenes töltést alakítanak ki. Ez is bizonyítja, hogy rendkívül fontos a csapadékvíz megfelelő elvezetése.

– A jelenlegi főbb szakaszokon szilárd burkolatot kapnak a vízelvezető árkok, ez a későbbi tisztán tartást segíti, illetve a hordalék lerakódását csökkenti. A mellékutcákban található átereszek átmérőit is felülvizsgálták a szakemberek, és ahol szükséges volt, ott nagyobb átmérőjű csővezeték került beépítésre. Ez a hirtelen lezúduló csapadékvíz feltorlódását csökkenti majd. Így elkerülhető lesz az alaksorokba, pincékbe történő vízbetörés – tudtuk meg Huszák Tamás polgármestertől.

A fejlesztés keretében összesen 358 méter nyílt csapadékvíz-elvezető árkot építettek meg, valamint 2031 méter hosszúságú meglévő nyílt elvezető árkot, 684 méter burkolattal ellátott és 45 méter zárt csapadékvíz elvezetőt újítanak fel.

A projekt a következő szakaszokat érinti:

  • Letkés patak belterületi szakasz 350/3, 437/1 hrsz.
  • Széchenyi u – Sport u. 1001/70 hrsz.-306/2 hrsz.
  • Fő út 350/6 hrsz.
  • Délkeleti településrész: 350/6 hrsz. (Fő u.), 903/1 hrsz. (közút), 904/3 hrsz. (közterület), 970 hrsz. (Béke u.), 396 hrsz. (Csenger u.), 936 hrsz. (Május 1. u.)

– Bízom benne, hogy a most megvalósuló beruházást mihamarabb ki tudjuk terjeszteni a település többi részére is. Erre keressük a pályázati forrásokat. A jelenleg futó projekt a terveink szerint június 30-ig befejeződik – tette hozzá a polgármester.

A projekt teljes költsége egyébként bruttó 74,57 millió forint, a támogatás intenzitása: 95 százalék.

(Forrás és képek: letkési önkormányzat)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!