Így változtak az ingatlanárak Nagymaroson és környékén az elmúlt fél évben

Az ingatlanpiac napjainkban igen jelentős változáson megy át. A 2020-as év elején még az árak stagnálását latolgatták a szakértők, a mostani új helyzet következtében már az árak csökkenéséről is szó lehet a közeljövőben. Cikkünkben a Dunakanyar térségét vesszük górcső alá.

Az ingatlanpiac napjainkban igen jelentős változáson megy át. A 2020-as év elején még az árak stagnálását latolgatták a szakértők, a mostani új helyzet következtében már az árak csökkenéséről is szó lehet a közeljövőben. Cikkünkben a Dunakanyar térségét vesszük górcső alá.

A keresletre illetve a kínálatra most még csökkenés jellemző, a kínálati oldalon, aki megteheti, az jelenleg kivár. A keresleti oldalon, viszont ha az árak csökkenni fognak még növekedésre is számíthatunk, hiszen az alacsonyabb árak meghozhatják a vásárlókedvet. Az ingatlanok adásvételének a kijárási korlátozás sem kedvez, mivel ezen a területen elég fontos a személyes kontaktus, tekintve akár az ingatlanügynökökkel való találkozásra, vagy az ingatlanok személyes megtekintésére egyaránt.

A családi házak árai igen változatosan alakultak az elmúlt fél év során

Az Ingatlannet.hu adatai alapján öt település: Nagymaros, Verőce, Zebegény, Szob és Visegrád családi házainak alakulását vizsgáltuk a kínálati árak tekintetében az elmúlt hat hónap során. Ha az árakat kellene rangsorolni a lista élén Zebegény végezne, hiszen az öt települést tekintve az elmúlt fél év során szinte folyamatosan ott voltak a legdrágábbak a családi házak. Itt az árak 2019 októberétől decemberig növekedtek, majd egy kisebb visszaesés után 2020 februárjára rövid idő alatt 68 ezer forinttal megugrottak a négyzetméter árak, ezután márciusban újra csökkenés következett be, ekkor 386 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra a házakat. A lista második helyén Verőce állna, itt 2019 októberében 367 ezer, 2020 márciusában pedig 330 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron lehetett családi házat vásárolni.

Visegrádon egy nagyobb emelkedés után folyamatosan csökkentek az árak

2019 októberéről novemberre a családi házak átlagárai 53 ezer forinttal növekedtek, ezzel elérve a 322 ezer forintos összeget. Ezután folyamatos mérséklődés következett hónapról hónapra. 2020 márciusára a visegrádi házak átlagára egészen a 303 ezer Ft/m2-es összegig csökkent.

Szob és Nagymaros városában szinte folyamatos volt az árak növekedése

A Nagymaros területén eladó családi házak árai folyamatosan emelkedtek, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. 2019 októberében 229 ezer forint, 2020 februárjában már 289 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, végül márciusra már itt is elkezdtek csökkenni az árak, bár csupán 2 ezer forinttal négyzetméterenként. Szob városában a 2019-es év októberében 176 ezer Ft/m2-es árak voltak, ezután egy kisebb emelkedés után stagnálás következett. Úgy néz ki a járványhelyzet hatása itt még nem hozott csökkenést a márciusi hónapra, hiszen az átlagos kínálati árak elérték a 247 ezer Ft/m2-ért.

Cikkünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült.

(Borítókép: Csonth László)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!