Rétvári: a 13. havi nyugdíj visszavezetése növeli az idősek anyagi biztonságát

A 13. havi nyugdíj visszavezetése növeli az idősek anyagi biztonságát - jelentette ki dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

A 13. havi nyugdíj visszavezetése növeli az idősek anyagi biztonságát – jelentette ki dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Dunakanyar és térségének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a koronavírus-járvány idején fokozott figyelmet kell fordítani az idősekre, számukra nagyobb biztonságot, védelmet kell biztosítani. Éppen ezért a kormány tervezi a 13. havi nyugdíj visszavezetését.

-2021-ben februárjában egynegyed havival, 2022-ben félhavival, 2023-ban háromnegyed havival, végül 2024-ben négy heti nyugdíjjal több fog érkezni az idősekhez – ismertette.

Így jövőre 70 milliárddal, 2024-ben pedig 280 milliárd forinttal fognak többet fordítani nyugdíjkiadásokra. A politikus emlékeztetett arra is, hogy 2008-ban az akkori kormány elvette a 13. havi nyugdíjat az idősektől, amivel anyagi bizonytalanságot okozott nekik.

A koronavírus-járvány miatt az idősek védelmében hozott intézkedéseket sorolva dr. Rétvári Bence elmondta, hogy egyszerűsítették a gyógyszerek felírásának, illetve kiváltásának szabályait, az élelmiszerboltokban külön vásárlási idősávot határoztak meg nekik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) külön zöldszámon ad tájékoztatást számukra a fontos intézkedésekről, az önkormányzatoknak pedig kötelezettségük, hogy minden idős ember ellátásról gondoskodjanak, ha az más módon nem megoldható.

Az államtitkár kiemelte, hogy az idősotthonokban élők védelme érdekében az operatív törzs “sok többletbiztonsági intézkedést” hozott, köztük szigorodtak a higiéniás szabályok.

-A központi készletekből kétmillió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt szállítanak ki az idősotthonokba ezekben a napokban – tette hozzá.

Felidézte, hogy 2010-ben azt ígérték az időseknek, hogy megóvják a nyugdíjak értékét, amit “be tudtunk tartani, sőt a nyugdíjak vásárlóértékét több mint 10 százalékkal növelni is tudtuk”. Emellett – folytatta a kormánypárti politikus – mintegy 200 milliárd forint értékben nyugdíjprémiumot, nyugdíj-kiegészítést, Erzsébet-utalványt és rezsiutalványt biztosítottak a nyugdíjasoknak.

Dr. Rétvári Bence megfogalmazása szerint “nem volt mindig természetes” a nyugdíjak értékének megőrzése és az idősek iránti fokozott figyelem. 2008-ban ugyanis nemcsak a 13. havi nyugdíjat vette el az akkori kormány, hanem a kórházakat és orvosi rendelőket is fizetőssé tette a kórházi napidíjjal és a vizitdíjjal, továbbá áfaemeléssel sújtotta a nyugdíjasokat és tizenötször emelte a rezsi árát.

-Ezzel szemben a polgári kormányok csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját és rezsidíjakat – hangsúlyozta. Ennek is köszönhető, hogy míg 2010-ben “messze az európai uniós átlag felett” volt a szegénység a nyugdíjasok körében, addig az utóbbi évekre sikerült az uniós átlag alá szorítani – közölte az államtitkár, aki hangsúlyozta: köszönettel tartozunk az időseknek, akik “felépítették ezt az országot”.

(Forrás: MTI)

(Borítókép: Hír TV)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!