Kármen, Anita

Hídlap

Tábortűz helyett fénycsóvát láthatunk majd Bajnán

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozás miatt elmarad a hagyományos április 30-i bajnai tábortűz. A helyiek ennek ellenére gondoskodtak arról, hogy a hónap utolsó napja mégis emlékezetes legyen.

Pallagi Tibor polgármester az önkormányzat közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a változásra. Elmondása szerint április 30-án este nem lobban majd fel a tábortűz, helyette 21 órától áramfejlesztő által generált fénycsóvát lehet majd látni az őrhegyi keresztnél, „amely a hagyományt, a legendát és a tavasz illatát szimbolizálja.”

Arra kér mindenkit, hogy a kijárási korlátozás miatt senki ne menjen fel az Őr-hegyre, a fényt mindenki az otthonából tekintse meg.

A tábortűzhöz egyébként több legenda is kötődik: az egyik szerint gróf Sándor Móric egy fogadást kötött, miszerint akkora tüzet rak Bajnán, melyet Bécsből is látni lehet majd. Az Őr-hegyen fenyőfából rakatott hatalmas máglyát és a történet szerint annak fénye valóban látszott az osztrák fővárosban.

Bajnán több évtizedes hagyományként a helyi fiatalok szoktak máglyát állítani az Őr-hegyen, melyet április 30-án gyújtanak meg. Így emlékezve az Ördöglovasra.

(Forrás: bajnai önkormányzat/Bajnai Sándor-Metternich-kastély Facebook oldal)

(Képek: Ábrahám Zoltán)

Advertisements

  • Bódult állapotban vezetett, ötven napra elzárhatják

    Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését és lemond a tárgyalásához való jogáról, úgy őt a bíróság 50 nap elzárásra ítélheti, emellett eltilthatják a járművezetéstől. A piliscsabai férfi bódult állapotban ült a volán mögé.

    Hídlap
  • Néhány órára lezárják a Dobó István úti vasúti átjárót

    Építési munkálatok miatt egy éjszakára lezárják a Dobó István úti átjárót – olvasható az esztergom.hu-n. A munkálatok várhatóan kedd este 20 órától másnap reggel 6 óráig tartanak majd. Így a Dobó utca a Kinizsi Pál utca felől ideiglenesen zsákutává válik.

    Hídlap
Advertisements