Vencel

Hídlap

Tábortűz helyett fénycsóvát láthatunk majd Bajnán

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozás miatt elmarad a hagyományos április 30-i bajnai tábortűz. A helyiek ennek ellenére gondoskodtak arról, hogy a hónap utolsó napja mégis emlékezetes legyen.

Hirdetések

Pallagi Tibor polgármester az önkormányzat közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a változásra. Elmondása szerint április 30-án este nem lobban majd fel a tábortűz, helyette 21 órától áramfejlesztő által generált fénycsóvát lehet majd látni az őrhegyi keresztnél, „amely a hagyományt, a legendát és a tavasz illatát szimbolizálja.”

Arra kér mindenkit, hogy a kijárási korlátozás miatt senki ne menjen fel az Őr-hegyre, a fényt mindenki az otthonából tekintse meg.

A tábortűzhöz egyébként több legenda is kötődik: az egyik szerint gróf Sándor Móric egy fogadást kötött, miszerint akkora tüzet rak Bajnán, melyet Bécsből is látni lehet majd. Az Őr-hegyen fenyőfából rakatott hatalmas máglyát és a történet szerint annak fénye valóban látszott az osztrák fővárosban.

Bajnán több évtizedes hagyományként a helyi fiatalok szoktak máglyát állítani az Őr-hegyen, melyet április 30-án gyújtanak meg. Így emlékezve az Ördöglovasra.

(Forrás: bajnai önkormányzat/Bajnai Sándor-Metternich-kastély Facebook oldal)

(Képek: Ábrahám Zoltán)

Hirdetések

  • Gázolás történt az esztergomi vasútvonalon

    A Budapest–Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje, mivel a Piliscsabáról Angyalföldre tartó S72-es jelzésű, 2111-es számú vonat Solymár és Pilisvörösvár között, Szélhegy megállóhely közelében elgázolt egy embert – közölte a MÁVINFORM.

    Hídlap
  • Élő kisállatokat dobtak kukába Dorogon

    Ketrecestül dobtak a szemétbe nyolc darab kis degut Dorogon – számolt be a szomorú esetről az nlc.hu és a blikk.hu az Együtt A Kisállatokért Alapítvány információi bejegyzése alapján. Az egyik ketrecben három vemhes nőstény és egy hím, a másikban pedig két vemhes nőstény és két hím állat volt.

    Hídlap