Kellőképpen felkészült az esztergomi kórház a koronavírus-járványra

„A térség lakói is nyugodtak lehetnek: az esztergomi Vaszary Kolos kórház is felkészült a koronavírus-járványra” – nyilatkozta portálunknak dr. Kanász Gábor, az intézmény főigazgatója. Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő szerint a térségben található cégek példás összefogásról tettek tanúbizonyságot.

„A térség lakói is nyugodtak lehetnek: az esztergomi Vaszary Kolos kórház is felkészült a koronavírus-járványra” – nyilatkozta portálunknak dr. Kanász Gábor, az intézmény főigazgatója. Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő szerint a térségben található cégek példás összefogásról tettek tanúbizonyságot.

„A kormányzati korlátozó intézkedéseknek köszönhetően sikerült jelentősen lassítani a járványt. A magyar egészségügy így felkészült arra is, amikor majd tömegessé válnak a megbetegedések A térség lakói is nyugodtak lehetnek: az esztergomi Vaszary Kolos kórház is felkészült a koronavírus-járványra. Az Operatív Törzs, illetve a kormány által elrendelt lépéseket megtettük, a védekezéshez szükséges eszközöket és felszereléseket az állami ellátórendszer a rendelkezésünkre bocsájtotta. A készleteink középtávon is lehetővé teszik a megfelelő színvonalú, biztonságos ellátást, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ folyamatosan pótolja azokat a felszereléseket, amelyek fogynak” – mondta a Hídlapnak dr. Kanász Gábor, az esztergomi Vaszary Kolos kórház főigazgatója.

Kérdeztük a vírushelyzettel kapcsolatban dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, igazságügyi miniszterhelyettest is, aki korábban a Facebook-oldalán már beszámolt arról, hogy rendszeresen beszél a főigazgatóval. A képviselő lapunknak megerősítette: továbbra is tartja a kapcsolatot a térségi egészségügyi vezetőkkel és azt a tájékoztatást kapja, hogy a járvány miatt kialakult nehéz helyzet ellenére is minden rendben van az intézményekben.

Dr. Völner Pál hozzátette: bár az eszközökkel és felszerelésekkel való ellátás száz százalékban biztosított az egészségügyben, jó látni, hogy a térség vállalkozói és cégei is megpróbálnak mindent megtenni a veszély csökkentése érdekében, a közösség felelős szereplőiként lépnek fel.

„Például a Zoltek, a Suzuki és a Richter is már a járvány kezdetén is adott bevizsgált FFP2-es, azaz nagyon erős védettséget adó, illetve az egészségügyben szintén jól bevált, úgynevezett sebészi maszkokat az intézményeknek, de mások, mint például a Reneszánsz, a Grante vagy a Baumit is segítette az egészségügyet. És van olyan vállalkozó is, aki az önkormányzatokhoz juttat el, szintén bevizsgált maszkokat. A munkatársaim természetesen közreműködnek abban, hogy a lehető leggyorsabban tudja felvenni az adományozó a polgármesterrel vagy az illetékes kollégájával a kapcsolatot” – fejtette ki dr. Völner Pál.

A képviselő arról is beszélt, hogy a helyi civil szervezetek és magánszemélyek is igyekeznek részt venni a védekezésben, és házilag készített maszkokat adnak egészségügyi és más intézményeknek.

„Egy dologgal azonban vigyázni kell. Csak bizonyos típusú maszkok jelentenek valóban hatékony védelmet a vírus ellen, és ezek is csak akkor, ha megfelelően használják őket. Az egyszerű textilből készültek egy tüsszentés esetében például csökkenthetik a fertőzés terjedésének esélyét, de alapvetően nem szűrik ki a vírust. A 1,5-2 méteres védőtávolság betartása ezért nagyon fontos az otthon készített maszkok esetében is” – mondta el a képviselő, felidézve a dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos által többször elmondottakat a hamis biztonságérzetről.

(Kép: dr. Völner Pál Facebook oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!