Esztergom és további tíz település is helyet kapott az országos szűrővizsgálatban

Országos szűrővizsgálatba kezd négy magyarországi egyetem orvostudományi kara, mintegy 18 ezer embert tesztelnek majd. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője arra kér mindenkit, hogy akit felkeresnek, az vegyen részt a tesztelésen.

Országos szűrővizsgálatba kezd négy magyarországi egyetem orvostudományi kara, mintegy 18 ezer embert tesztelnek majd. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője arra kér mindenkit, hogy akit felkeresnek, az vegyen részt a tesztelésen.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora jelentette be, hogy reprezentatív minta alapján az SE vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával átfogó szűrővizsgálatba kezdenek.

A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője még egy keddi videókonferencián beszélt arról, hogy a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül majd. A dokumentum tartalmazza majd azt, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma itthon, hányan betegedtek meg eddig összesen, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve mennyien lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A tesztelés meghívásos alapon történik majd, összesen 489 településen folyik majd a mintavétel. Minden kiválasztott a napokban ügyfélkapun, telefonon, postai úton értesítést kap. A vizsgálatokat május 1-14. között bonyolítják majd le azokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon, illetve szűrőbuszokban végzik majd el.

A szűréssorozat lebonyolításában ezren vesznek részt; orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával. Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében a Semmelweis Egyetem végzi majd a szűrést.

Dr. Merkely Béla azt hangoztatta, hogy a lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel. Előzetes közvélemény-kutatásuk szerint úgy számolnak, hogy a megkeresettek 70 százaléka részt vesz a vizsgálatsorozaton – mondta.

A rektor megjegyezte, hogy a magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot a járvány lefolyása során legalább két alkalommal megismétlik, ezek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Az országos tesztelés eredményét pedig május végén hozzák majd nyilvánosságra.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a felmérés kapcsán közölte: a kutatás segít megismerni az ország átfertőzöttségét, ezáltal nagyban segíti azt, hogy a szakemberek hatékony intézkedéseket dolgozhassanak ki. Mivel a vizsgálat önkéntes, bejelentkezni nem lehet rá, a résztvevőket felkeresik majd a szakemberek.

A politikus közösségi oldalán jelentette be, hogy térségünkből Bajna, Bajót, Csolnok, Dorog, Epöl, Esztergom, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tokodaltáró és Úny került fel a vizsgálandó helyek listájára.

(Forrás: MTI/ dr. Völner Pál közösségi oldala)

(Borítókép: felvidek.ma)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!