András, Andor

Hídlap

Biztonságban kezdhetik meg a diákok hétfőn az érettségit

Az egészség és az élet védelmét szolgáló, szigorú szabályok mellett tartják meg hétfőtől az érettségiket, a szakközépiskolai gyakorlati vizsgákat, illetve a felvételiket. Dr. Völner Pál képviselő, miniszterhelyettes arról beszélt lapunknak, hogy a biztonság mellett a fiatalok érdekeit vette figyelembe a kormány a feltételek meghatározásakor.

Hirdetések

„Mindenkit nehézségek elé állít a koronavírus-járvány. Az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de közben – szigorú menetrend mellett, fokozatosan – újra kell indítani az életet Magyarországon” – nyilatkozta a Hídlapnak dr. Völner Pál, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese.

Elmondta: éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy meg kell tartani az érettségiket és a szakképzésben a záróvizsgákat, és ezekkel párhuzamosan a felsőoktatási felvételiket is. „Annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a vírus terjedésének esélyét, szóbeli vizsgák nem lesznek, csak írásbelik, illetve a szakképzésben gyakorlati vizsgák. A felvételik esetében is speciális szabályokat határoztunk meg, hogy elkerülhetőek legyenek a személyes érintkezések. De csak annyira változtattuk meg az előírásokat és a szabályokat, hogy az ne okozzon hátrányt a fiataloknak.

„Továbbra is az a célunk, hogy versenyképes tudást szerezhessenek, ezáltal sikeresek legyenek. Ez az ő egyéni érdekük, és ez az ország érdeke is” – fejtette ki a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy aki viszont inkább nem szeretne most érettségi vagy szakmai vizsgát tenni, az minden további nélkül megteheti majd ősszel.

A felmérések szerint ugyanakkor a vizsgázók elsöprő többsége, 97 százaléka érettségizni akar, mindössze három százalékuk döntött úgy, hogy későbbi időpontban vizsgázik majd. Így összesen több mint 84 ezer diák kezdheti meg hétfőn az érettségi vizsgákat a hazai középiskolákban.

A dr. Völner Pál által is ismertetett szigorú egészségvédelmi szabályok a gyakorlatban többek között azt jelentik, hogy valamennyi diáknak és tanárnak biztosítanak maszkot – az állami tartalékok terhére tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelőtanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre. Rengeteg fertőtlenítőszert szállítottak ki már az oktatási intézményekbe, ugyanis a hétfői vizsgákig mindent fertőtlenítenek.

Természetesen a diákoknak és tanároknak is a rendelkezésére fog állni kézfertőtlenítő a vizsgák alatt. Külön ügyelnek az érettségi megszervezésénél a védőtávolság betartására, és korlátozzák az egy teremben vizsgáztatható fiatalok számát is. A helyiségeket a vizsga ideje alatt szellőztetik, az iskolákba történő belépésre több bejáratot lehet majd használni, a diákoknak nem lesz kötelező az ünneplő ruha. Az intézmények környékén erősebb lesz a rendőri jelenlét, a tömegközlekedési eszközök pedig sűrűbben járnak majd. A felügyelőtanárok beosztásának készítésekor figyelembe veszik az életkort is – a kockázati csoportba tartozó pedagógusoknak tehát egyáltalán nincs mitől tartaniuk.

A járványügyi szakemberek véleménye szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani a vizsgákat, mint kivárni.

(Képek dr. Völner Pálról: Véssey Endre)

(Érettségis kép: karc.fm)

Hirdetések