Online edzenek az esztergomi kézilabdázók

A legújabb rendelkezések szerint hamarosan újra tréningezhetnek a sportcsapatok, köztük az Esztergomi Vitézek RAFC kézilabdázói is. Osvald Zsanett szakosztályvezetővel beszélgettünk az online edzésekről és arról, hogy az egyes csapatok milyen eredményt értek el idén.

A legújabb rendelkezések szerint hamarosan újra tréningezhetnek a sportcsapatok, köztük az Esztergomi Vitézek RAFC kézilabdázói is. Osvald Zsanett szakosztályvezetővel beszélgettünk az online edzésekről és arról, hogy az egyes csapatok milyen eredményt értek el idén.

– Nagyon nehéz időszak köszöntött be mindenki életébe… Nehéz megbirkózni a mindennapokban a koronavírus okozta helyzettel, és azzal, hogy jelenleg nem olyan színvonalas és megtervezett az életünk, mint korábban. Nehéz az időseknek és a fiatalságnak, de úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknek ez még rosszabb – kezdte gondolait Osvald Zsanett.

A szakosztályvezető szerint a koronavírus előtt mindenkinek az életében volt egy rendszer: iskola, különórák, edzések, haverok, család és így tovább. Aztán változás következett be azzal, hogy az oktatás a digitális térbe költözött, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig előbb felfüggesztette a versenysorozatait, majd befejezettnek nyilvánította a bajnokságokat.

– Ezzel bekövetkezett számunkra a legrosszabb. Klubunk vezetősége úgy döntött, online folytatjuk az edzéseket, majd a szövetségtől is megkaptuk erre az utasítást. Fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a játékosokkal, hogy érezzék a törődést és megértsék: együtt könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot – tette hozzá.

Március 16-i héten kezdődtek el az online edzések. Az edzők interneten, több platformon keresztül küldték ki nekik az otthon is könnyen végezhető feladatokat. A gyermekektől kezdetben azt kérték, hogy hetente legalább két alkalommal mozogjanak, ha volt lehetőségük, arra is buzdították őket, hogy labdázzanak is. Sokan videót-fotót készítettek arról, hogy elvégezték a munkát, az edzők örömmel nézték vissza a felvételeket.

A következő hetekben aztán már egy kicsit intenzívebb edzéstervek osztottak ki. Például Osvald Zsanett és edzőtársa Kónya Norbert heti egyszer videó meetinggel egyeztet az U15-ös fiúcsapat tagjaival, sőt március 25-én már „közösen is edzettek.”

-Először egy kicsit beszélgettünk arról, hogy hogyan élik meg ezeket a napokat, megbirkóznak-e a helyzettel. Öröm volt hallani, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sokuknak tetszik a digitális oktatás. Majd egy kis csevegést követően elkezdtük a napi mozgásunkat! Ezután megbeszéltük, hogy minden héten tartunk videós foglalkozást. Mára már két fő kivételével mindenki velünk tart a keretből – idézte fel Osvald Zsanett.

U14-es fiú korosztályban Valovics Nóra is bevezette az online videó edzésformát, amelyet egyre többen látogatnak. Egyébként korosztályonként heti kettő, illetve három edzésről szintén kérnek dokumentációt, a sportolók pedig teljesítik is ezt. Az edzők javasolják azt is, hogy menjenek ki a szabadba (ha tehetik, akkor inkább a saját kertjükbe) és ott, a friss levegőn végezzék a feladatokat. Sok biciklis, futós, ugrálóköteles képet küldtek vissza a gyerekek, sőt volt olyan is, aki szüleivel együtt edzett.

Azóta már minden játékossal tartják a kapcsolatot, ha nem is napi szinten, de legalább hetente háromszor biztosan beszélnek velük.

-Bízom benne, hogy a korlátozások enyhítésével újra összejöhet a csapat és közösen edzhetünk! – zárta gondolatait a szakosztályvezető.

Így szerepeltek a klub csapatai a 2019/20-as idényben (mivel nem osztottak ki helyezéseket, így csak azt lehet elmondani, hogy melyik csapat hányadik helyen állt éppen, amikor félbeszakadt a bajnokság):

  • U14-es fiúk: négy forduló lett volna hátra, akár feljebb is juthattak volna, de a bajnokság lefújásának pillanatában a 6. helyen álltak.
  • U15-es fiúk: harmadik helyen álltak akkor, amikor félbeszakadt a szezon. Nehéz megmondani, hogy lett volna-e esélyük a fényesebb medálra is, mivel a másik két dobogós alakulat is hasonló játékerőt képviselt.
  • Serdülő fiúk: Ősszel harmadikok voltak, tavasszal két legnehezebb ellenféllel kezdtek, majd könnyebb találkozók következtek. A cél a 3. hely volt, a csapat ötödik helyen állt, azonos pontszámot szerezve az előttük állóval.
  • Felnőtt férfiak: ebben a szezonban a Baj csapatával közös alakulatot indítottak a Fejér megyei bajnokságban. Az utolsó néhány mérkőzésre egyre jobb formát mutatott a csapat, sikerült a fiatalokat is bevonni. Még hat mérkőzésük lett volna, éppen a 10. helyen álltak.
  • Felnőtt női: az NB II Észak-csoportjában szereplő felnőtt női csapat harmadik helyen állt. Róluk itt írtunk bővebben.
  • Serdülő lány: egységes csapattá kovácsolódott a keret, beért a sok munka gyümölcse. Vártnál jobb teljesítménnyel, a hatodik helyen álltak.
  • Ifjúsági lány: Most jöttek volna az igazi kétesélyes rangadók, melyeket a 9. helyről várták.

Osvald Zsanett a szezonról: -Úgy gondolom, hogy minden korosztályból jó szezont zárhattunk volna, jó fizikummal rendelkeztek a kézilabdázóink. A csapatok összeszedettek és teljesen összecsiszolódtak. Sajnáljuk, hogy a belefektetett munkánk semmissé vált. Következő szezont új erővel, nagy odaadással kezdjük meg.  

(Képek: Osvald Zsanett)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!