Pontyokat telepítettek a Pilismaróti-öbölbe is

Az országos rendkívüli haltelepítési program keretében 10.567 kilogramm pontyot telepítettek a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) kezelésében lévő és a horgászok körében népszerűnek számító Pilismaróti-öbölbe.

Az országos rendkívüli haltelepítési program keretében 10.567 kilogramm pontyot telepítettek a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) kezelésében lévő és a horgászok körében népszerűnek számító Pilismaróti-öbölbe.

Az eseményen részt vett dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke és Pergel István pilismaróti polgármester is.

Mint ismert, a kormány döntése értelmében soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodásainak hasznosítói. A MOHOSZ által koordinált projekt célja a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata.

Szentpéteri Sándor a helyszínen elmondta, hogy az intervenciós felvásárlásra azért volt szükség, mert a koronavírus miatt értékesítési nehézségek léptek fel mind a belföldi, mind a külföldi piacon. A bruttó 800 millió forintos beavatkozás eredményeként állami tulajdonú, természetes vizekbe telepítik a haltermelők tavaiban felhalmozott halakat. A döntés segíti mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását.

Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése egyébként több mint 350 horgászvízen, és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg. Dr. Szűcs Lajos a Pilismaróti-öbölben arról beszélt, hogy kollégáik a telepítés mellett természetesen akkor is jelen vannak, amikor a mérlegelés után járművekbe pakolják a halakat. Olyankor többek között azt is ellenőrzik, hogy a halállomány egészségügyileg rendben van-e.

 Dr. Völner Pál szerint Komárom-Esztergom megye kiemelt helyet foglal el az intervenciós haltelepítési programban. A május 5-i esztergomi, valamint a május 6-i pilismaróti telepítés úgy fogalmazott: az elkövetkező évek szaporulatában is mutatkozhat ez a jelentős halmennyiség.

A pilismaróti esemény alkalmával elsőként néhány halat ládába helyeztek, majd kézzel tették bele őket a vízbe. A munkából Szentpéteri Sándor is kivette a részét. Később ponyva segítségével juttatták el a pontyokat az öbölbe.

(Forrás: Agrárminisztérium/Főhesz/Hídlap)

(Fotók: Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!