Katasztrófavédelem: nem mértek a műszerek veszélyes értéket Dorogon

Dr. Tittmann János polgármester kérésére Szunyog Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója tájékoztatta a dorogi önkormányzatot a dorogi veszélyeshulladék-égetőben május 7-én keletkezett üzemzavarral kapcsolatban.

Dr. Tittmann János polgármester kérésére Szunyog Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója tájékoztatta a dorogi önkormányzatot a dorogi veszélyeshulladék-égetőben május 7-én keletkezett üzemzavarral kapcsolatban.

Az önkormányzat közösségi oldalán publikáltál a katasztrófavédelmi tájékoztató szövegét, melyet változtatás nélkül közlünk:

„A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) IV. fejezetének 25. § (1) bekezdés alapján, Üzemeltető a veszélyes tevékenységét az iparbiztonsági hatóság katasztrófavédelmi engedélyével végzi. A bekövetkezett üzemzavar kivizsgálása céljából a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. §. (3) bekezdés alapján hivatalból az iparbiztonsági hatóság ellenőrzést tartott. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a telephelyen a C1 göngyölegtároló létesítményben veszélyes anyaggal kapcsolatos tűz következett be. Az ellenőrzésről Hatóságom 36100/20200507/2020.ált. számon káreseti és 36100/809/2020.ált. iktatószámon iparbiztonsági hatósági ellenőrzési jegyzőkönyvet vett fel.

A jegyzőkönyvben foglaltak alapján hatóságom a bekövetkezett eseményt veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarnak minősítette.

Az üzemzavarról Üzemeltető a Rendelet 30. § (1) bekezdése alapján írásbeli adatszolgáltatást nyújtott be hatóságom részére.

A R. 30. § (3) bekezdés alapján: „A hatóság az üzemeltetőtől kapott adatszolgáltatás kézhezvételét követően a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemben, vagy a küszöbérték alatti üzemben bekövetkezett veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarról – annak egy másolati példánya megküldésével – a veszélyeztetett település polgármesterét” tájékoztatja.

Tájékoztatom, hogy a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (a továbbiakban: ERŐD KML) káreseménnyel összefüggő intézkedései az alábbiak voltak:

– Kiérkezést követően felvette a kapcsolatot a tűzoltásvezetővel;

– A tűzoltásvezető meghatározta a telephelyen kívüli veszélyes anyag koncentrációjának mérését, a lakossági intézkedések szükségességének meghatározása céljából.

– ERŐD KML mikro-meteorológiai műszer használata mellett a szélirány figyelembevételével Dorog és Esztergom-kertváros területén folyamatos méréseket végzett. A KML a településeken összesen 5 helyszínen végzett pontméréseket, ahol veszélyes anyag egészségre veszélyes koncentrációját nem mutatta ki.

– A mikro-meteorológiai műszer folyamatos mérés mellett a H2S szenzora 0,9 ppm (határérték: 5 ppm), a HF szenzora 0,1 ppm (határérték: 1,8 ppm) értéket jelzett.

– ERŐD KML jelentést tett a tűzoltásvezető részére, hogy egészségre veszélyes koncentrációt nem mutattak a műszerek.

– Visszatértek a Sarpi Dorog Kft. területére, az eseménnyel kapcsolatos káreseti helyszíni szemle jegyzőkönyv felvételére.”

(Forrás: dorog.hu / Dorog Város Önkormányzata Facebook oldal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!