András, Andor

Hídlap

Nyilvánosak lesznek a szentmisék az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében is

Május 18-tól, hétfőtől kezdve ismét lehet tartani nyilvános szentmiséket és más liturgikus cselekményeket a templomokban, vagy az alkalmas szabadtéri környezetben – olvasható az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményében.

Hirdetések

Dr. Erdő Péter bíboros kéri a híveket, hogy tartsák be a mindenkori állami előírásokat, a szertartások során pedig ügyelni kell a másfél méteres távolságra.

A főpásztor kéri a paptestvéreket és a liturgiában segédkezőket, hogy szentmise előtt, illetve után is fertőtlenítsék a kezüket. A kilincsek fertőtlenítése mellett a bejárat közelében kézfertőtlenítő szereket is el kell helyezniük.

A szenteltvíztartók továbbra is üresek maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. A templomba betérő híveket figyelmeztetni fogják a szájat és orrot eltakaró maszk vagy kendő használatára. A bíboros rendelkezése szerint a perselyezés, adománygyűjtés a szentmise végén lesz.

További intézkedésig a főegyházmegyében fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később, a legközelebbi egyéni gyónás során tartozik bűneit megvallani.

Ezek a felmentések és óvatossági rendelkezések különösen is az idősek és gyenge egészségűek védelmét szolgálják, akikért továbbra is fokozott felelősséggel tartozunk.

Az esztergom-budapesti érsek kéri: ahol van rá lehetőség, ott folytassák a szentmisék online közvetítését. Ez a fajta kapcsolattartás a hívő közösség tagjaival a járványügyi helyzet remélt javulásával úgy is folytatható, hogy egyes szentmisék helyett más vallási tartalmakat közvetítenek.

„A tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmakat csak a járványügyi szabályok megtartásával szervezzünk.

Kérjük a Szentlélek Úristen elevenítő erejét plébániáink és egész egyházmegyénk számára!” – mondta dr. Erdő Péter.

(Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

(Borítókép: Bertalan Fruzsina)

Hirdetések