Vencel

Hídlap

Újra enyhítenek Szlovákiában a járványügyi korlátozásokon

Nem kell azoknak a szlovák állampolgároknak kötelező karanténba vonulniuk, akik 24 óránál rövidebb ideig tartózkodtak külföldön, például Magyarországon – jelentette be Pozsonyban Igor Matovic kormányfő. Az MTI tudósításából kiderül: szerdán folytatódhat a Szlovákiában elrendelt korlátozások feloldása.

Hirdetések

Északi szomszédunknál április végén kezdték el a koronavírus-járvány miatt még márciusban bevezetett korlátozások feloldását:

 • Elsőként kisebb alapterületű üzletek, szolgáltatók nyithattak ki.
 • Újabban már a nagyobb üzletek, sportpályák, rövidtávú szállást nyújtó intézmények, éttermek, bárok teraszai is újra fogadhatnak vendégeket.
 • A szerdai enyhítés eredményeként bevásárlóközpontok, éttermek beltéri helyiségei is újra üzemelhetnek.
 • A szerdai enyhítés eredményeként bizonyos szabályok betartásával tömegrendezvényeket is lehet tartani, sőt száz főnél kevesebb személyt fogadhatnak egyszerre a mozik, a színházak és részben az uszodák is.
 • Az általános iskolák alsó tagozatai, valamint az óvodák júniustól nyílhatnak meg, ám ezzel kapcsolatban a fenntartó hozhatja meg a végső döntést, az intézmény látogatásáról pedig a szülők dönthetnek.
 • Az enyhítésekkel vélhetően a nehéz helyzetbe került hazai vállalkozókon is szeretne segíteni a kormány.

A most szerdától hatályos enyhítések további pontja, hogy közterületen – a tömegközlekedési eszközök kivételével – már nem lesz kötelező a védőmaszkok viselése, feltéve, ha az emberek meg tudják tartani egymástól az öt méteres védőtávolságot.

Csütörtöktől enyhülnek a külföldről hazatérőkre vonatkozó karantén-előírások is. Nyolc ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Németország és Svájc – esetében a kéthetes karantén már csak azoknak a hazatérőknek lesz kötelező, akik több mint 24 órát töltöttek külföldön.

Közben Zuzana Caputová államfő hétfőn aláírta azokat a változtatásokat, amelyek alapján hamarosan bevezethetik, hogy a Szlovákiába hazatérők házi karanténban töltsék el a kötelező karantén kéthetes időszakát, amelyet eddig állami intézményekben kellett tölteniük. A szóban forgó törvényi változtatásokat a pozsonyi parlament pénteken gyorsított eljárásban fogadta el.

A házi karantén feltétele egy, a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait, illetve a telefon kameráját használó alkalmazás letöltése lesz. A kormányhivatal hétfői tájékoztatása szerint az újítás bevezetését még egy tesztidőszak előzi majd meg.

(Forrás: MTI)

Hirdetések
 • Gázolás történt az esztergomi vasútvonalon

  A Budapest–Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje, mivel a Piliscsabáról Angyalföldre tartó S72-es jelzésű, 2111-es számú vonat Solymár és Pilisvörösvár között, Szélhegy megállóhely közelében elgázolt egy embert – közölte a MÁVINFORM.

  Hídlap
 • Élő kisállatokat dobtak kukába Dorogon

  Ketrecestül dobtak a szemétbe nyolc darab kis degut Dorogon – számolt be a szomorú esetről az nlc.hu és a blikk.hu az Együtt A Kisállatokért Alapítvány információi bejegyzése alapján. Az egyik ketrecben három vemhes nőstény és egy hím, a másikban pedig két vemhes nőstény és két hím állat volt.

  Hídlap