Vencel

Hídlap

Már készül az újranyitásra a Babits Mihály Színház

Május 24-én, vasárnap este élőben közvetítette a Facebookon a Babits Mihály Színház a Hegel halála című karanténdrámát. Az elmúlt időszakról, a Babits iskoláról és természetesen a most bemutatott színdarabról is beszélgettünk Kaj Ádám rendezővel, a társulat vezetőjével.

Hirdetések

Hogyan jött az online bemutató ötlete?

A Babits Mihály Színház a járványügyi veszélyhelyzet idején sem akarta élmény nélkül hagyni a közönséget. Első körben a Keresztény Múzeummel közösen Versek, festmények, imák címmel készült egy online tárlatvezetés, melynek március 28-án volt az online premierje. Ezt követően vágtunk bele a Babits osztály és Esti mese projektbe, amikor is színművészeink olvastak fel klasszikus és kortárs műveket. Összesen 36 videó készült.

Milyen visszajelzéseket kaptak a projektekkel kapcsolatban?

-Diákoktól és pedagógusoktól egyaránt sok pozitív visszajelzést kaptunk. Természetesen a színészeink is élvezték a munkát. A május 24-i, Hegel halála című előadás pedig egyfajta előhangként is tekinthető: készület a színházak újranyitására. Aznap ünnepelte társulatunk a harmadik születésnapját, e jeles alkalomból szerettük volna a közönséget színházi élménnyel megajándékozni.

Említette, hogy Vörös István, a Babits Mihály Színház irodalmi vezetője, József Attila-díjas költő karantén idején írta a Hegel halálát. Tehát ilyen értelemben valódi karanténdrámának számít. Milyen, a mostani járvánnyal kapcsolatos utalások szerepelnek benne?

-1830-31-ben kolerajárvány söpört végig az öreg kontinensen, a betegség pedig nem válogat, hiszen Hegel, a korszak nagy filozófusa is áldozatául esik a kórnak. Vörös István a nagy német gondolkodó utolsó napjait írta meg drámájában. Hegel elhagyja a kreuzbergi karantént, hogy Berlinbe utazzon. A Spree-parti főváros még poroszos arcát mutatja, nehéz államapparátussal és éber cenzori hivatallal. Hegel a halál árnyékában döbben rá, hogy életében hányszor vétett saját géniusza ellen és hogy hányszor szorította szellemét korlátok közé önként, politikai megfelelésből. Maga a szöveg és a drámabéli szituáció, vagyis a karanténlét eleve utalt a jelenlegi helyzetre. A darab végén pedig felkerült a szájmaszk is a színészekre.

A darab bemutatóját online közvetítették. Milyen visszajelzéseket kaptak?

-A videó kétezer megtekintés felett jár. Az élő felvételt nem töröltük le a Facebook oldalunkról, így most is elérhető. Rengeteg lájk, üzenet érkezett oldalunkra a darab kapcsán. Sokan gratuláltak az előadáshoz és a technikai kivitelezéshez.

Lesz folytatás az online térben?

-Abban reménykedünk, hogy mielőbb folytathassuk az „offline” munkát. A színház mégiscsak az „itt és most” művészete. A színésznek és a nézőnek is szüksége van arra, hogy érezzék egymás jelenlétét. Terveink szerint a Hamlet lesz az első bemutatónk, melyet szeptemberben láthat a közönség. De ez nagyban függ attól, hogy mikor nyithatnak a könyvtárak.

Hirdetések
  • Árokba hajtott egy autó az 1111-es úton

    Személyi sérüléssel járó baleset történt szeptember 28-án reggel az 1111-es út Esztergom és Pilisszentkereszt közötti szakaszán – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

    Hídlap
  • Közösségi térként született újjá a piliscsévi kántorház

    Magyar Falu Program keretében újították fel a piliscsévi templom közvetlen szomszédságában álló úgynevezett kántorházat, melyet szeptember 26-án, szombaton adtak át. Az épületet kívül-belül felújították és méltó módon szolgálhatja majd a helyi közösségeket.

    Hídlap