Malvin

Hídlap

Sikeresen levizsgáztak a márianosztrai fogvatartottak

A járványügyi veszélyhelyzetnek megfelelő szigorú szabályok szerint tett sikeres szakmai gyakorlati vizsgát a Márianosztrai Fegyház és Börtön festő, mázoló, tapétázó szakképzésben részt vevő 14 fogvatartottja a napokban.

Hirdetések

A május 21-i esemény külön érdekessége, hogy egy olyan tanuló is eljött vizsgázni, aki tanulmányai alatt reintegrációs őrizetbe került, és jelenleg otthonában tölti szabadságvesztés-büntetése hátralévő részét.

A börtön, zártsága ellenére egy folyamatosan változó, mozgó világ, ahol mindig történik valami. A bent élők emberek, akiknek vágyaik, szabadulás utáni terveik, céljaik és érzelmeik vannak. Ahhoz, hogy a társadalom számára is értékes ember lépjen ki a kapun, majd mikor az kitárul a szabaduló ember előtt, a zárt intézetnek lehetőséget kell biztosítania a fejlődésre. A lelki előrehaladás, megbánás mellett nagyon fontos, hogy a bent töltött idő egyéb téren is hasznosan teljen.

A fogvatartott jogszabályban foglalt kötelessége a munkavégzés, de emellett önként továbbképzésen, átképzésen való részvételre is van lehetősége. Sokan itt fejezik be az odakint félbeszakadt általános iskolai vagy középiskolai képzést. Van, aki érettségit szerez a falak közt, és van, akinek itt tetszik meg egy-egy szakma, amit itt próbált ki, vagy itt látott.

A börtönben elsősorban olyan szakképzéseken lehet részt venni, melyek gyakorlati oktatására is lehetőség van a falakon belül. Azok pedig mindenképp előnyt élveznek, melyekben a fogvatartott – későbbi kötelező munkavégzése során – gyakorlatot is tud szerezni. Az intézet karbantartásához – melyet a fogvatartottak végeznek szakemberek irányításával – mindig szükség van jó építőipari szakmunkásokra, így a kőműves, a burkoló, a festő, mázoló, esetenként az asztalos szakképzés örökérvényű marad. Nem mellesleg ezekkel a végzettségekkel idekint is könnyebb boldogulni.

A Váci Szakképzési Centrum a képzés szervezésével, lebonyolításával a részt vevő fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedéséért nagyon sokat tesz, az évek óta ebben a nem könnyű feladatban részt vevő pedagógusok, gyakorlati oktatók sokszor erőn felül, minden hivatástudatukat és kreativitásukat, de emellett emberségüket is felhasználva dolgoznak.

(Forrás és képek: bv.gov.hu)

Hirdetések
  • Üzent a koronavírusból lábadozó idősügyi szervezet vezetője

    A kialakult járványügyi helyzet miatt online ülést tartott ma, az Idősek Világnapján a Komárom-Esztergom Megyei Idősügyi Tanács, mely egy éve jött létre, és megyében élő időskorúak érdekeinek feltárását, megfogalmazását, védelmét és érdekeik érvényesítését tűzte ki célul.

    Hídlap
  • Hibaelhárítást végeznek a Bottyán hídnál

    A Veolia Zrt. megbízásából hibaelhárítást végez a C-Sped 84 Kft. az esztergomi Bottyán híd Prímás-szigeten található hídfőjénél – válaszolta megkeresésünkre Csernaj Zsolt, a vállalat műszaki vezetője.

    Hídlap