Tekla

Hídlap

60 milliárd forintból támogatják a magánszálláshelyek felújítását

Több mint 8800 pályázat érkezett be, a csütörtökön elindult, 60 milliárd forintos keretösszegű magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére kiírt támogatásra – hangzott el a Kisfaludy 2030 programmal kapcsolatos sajtótájékoztatón, június 5-én, pénteken az esztergomi Kapcsolatok Házában.

A szálláshelyek és turizmus megújítását 2017 óta a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program biztosítja, mintegy 300 milliárd forintos keretösszegből. Ez idáig több, mint 670 vidéki panzió fejlesztése, vagy bővítése valósult meg országszerte és további 74, száz szoba alatti szálloda is kapott támogatást 55 milliárd forintból. A programnak köszönhetően az idei nyári szezonban 510 megújult panzió várja a vendégeket, összességében nézve a panziófejlesztési programban pedig mintegy 2000 újonnan létrejött szobával bővítik az ország szálláshely kapacitását. Ezáltal 4769 felújított szoba, valamint 2451 új, többségében családbarát szolgáltatás várja majd a vendégeket.

Hirdetések

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban, a nehéz időkben minden nap azért dolgoztak, hogy a fejlesztések sehol ne álljanak le, sőt, ahol tudtak, új fejlesztésekbe kezdtek. Hozzátette, hogy azért dolgoztak keményen, mert meggyőződésük, hogy a siker és a túlélés egyetlen útja a fejlesztés.  Éppen ezért pályázati lehetőséghez jut valamennyi, a vidéki térségben működő, legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszálláshely. Minden egyes szoba egy millió forintot nyerhet ebben a pályázati konstrukcióban.

Horváth Péter kiemelte, hogy már az első órákban majdnem ötezer pályázat érkezett be, és 15 milliárd forintnyi támogatási igényt számoltak össze. Csütörtök óta pedig, több mint 8800 pályázat érkezett, ami mintegy 28 ezer szoba felújítását jelenti 27 milliárd forint értékben. Az új programelvnek köszönhetően a turisztikai szektor legkisebb résztvevői juthatnak soha, eddig még nem látott fejlesztéshez.

A pályázat beadása egyszerű, tíz percig tart csak, az érdeklődőknek pedig a tájékoztatásához minden segítséget megadnak, ezért országszerte Kisfaludy infópontokat hoztak létre, köztük Esztergomban is. A fő céljuk pedig az, hogy minél több családnak és kisvállalkozásnak nyújtsanak támogatást. A pályázatokat 2020. július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat terv szerint még ezen a nyáron folyósítják a nyerteseknek. Mindenkit arra buzdít, éljenek a lehetőséggel – mondta el a vezérigazgató zárásként.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden fejlesztésnek örülnek, ami a városukba érkezik. Ezért köszönöttel tartozunk a kormánynak, az MTÜ-nek és a Kisfaludy 2030-nak. „Azon dolgozunk, hogy újraindítsuk a turisztikai szezont, habár a járvánnyal kapcsolatban ez az az ágazat, ami leginkább megsínylette a működését. Ezért azoknak az önkormányzat tulajdonban lévő üzlethelyiségeknek, amelyek bezárni kényszerültek, elengedtük nekik a bérleti díj 50 százalékát. Aki pedig vállalta a nyitvatartást, 30 százalékos díjkedvezményt nyújtottunk a bérlők felé.” – tette hozzá a polgármester.

A turisztika kiemelten fontos a város számára. A cél pedig az, hogy Esztergom egy többnapos desztináció legyen és ez a pályázat is arra nyújt lehetőséget, hogy modernizálással, megújítással, fejlesztésekkel még vonzóbbá tegyék a várost. Esztergom méretéhez képest sok látványossággal rendelkezik, többek között a történelmi múltjával és a katolicizmusával. 21-en pedig már be is adták a pályázatot a településen, ami mintegy 64 szoba felújítását jelenti – folytatta.

Hernádi Ádám zárásként elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban hozták létre a Kisfaludy pontot, amely már péntektől elérhető – tette hozzá zárásként.

Komárom-Esztergom megyében 347 magánszálláshely működik, melyek 885 szobával rendelkeznek, tehát akár ennyi is megújulhat 2020 végéig (Esztergomban 53 magánszálláshely jogosult 186 szoba megújítására).

(Forrás: Dorogi-medence)

Hirdetések

  • Valószínűleg egy farkas él a Börzsönyben

    Aki a fáktól nem tart, annak a farkasoktól sem kell félnie – véli Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója, aki élőben még egyszer sem látta a Börzsönyben élő ragadozót, de nyomait és egyéb életjeleit 2017 decembere óta már többször megtalálta. Vele beszélgettünk a messziről jött jövevényről.

    Hídlap
  • Külföldön fogták el a rablót, hat év fegyházra ítélték

    Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján a bíróság jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit aki a több, mint hat évvel ezelőtti rablás elkövetését követően külföldre szökött a hatóságok elől, és akit európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyságban fogtak el.

    Hídlap