Magyar Falu Program: civil szervezetek is pályázhatnak

Megjelentek a falusi civil szervezetek számára a Magyar falu program keretében kiírt, ötmilliárd forint keretösszegű pályázati lehetőségek - jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn.

Megjelentek a falusi civil szervezetek számára a Magyar falu program keretében kiírt, ötmilliárd forint keretösszegű pályázati lehetőségek – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn.

Gyopáros Alpár közölte: a kiírás már elérhető a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján. A pályázatokat július 1-jétől lehet benyújtani augusztus 7-éig. Tájékoztatása szerint az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek támogatásával tovább bővül a Magyar Falu Program kedvezményezetti köre.

– Ők rendkívül fontos munkát végeznek a kistelepüléseken – hangsúlyozta a kormánybiztos, majd hozzátette, hogy ezért a kormány nemcsak honorálni és ösztönözni is kívánja a közösségépítő munkájukat.

Gyopáros Alpár a program bővítésének szükségességéről szólva azt mondta: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején “tudatos falurombolás” zajlott, aminek következtében nagymérvű elvándorlás indult meg a falvakból, és nagyjából egy évtized alatt drasztikusan csökkent a kistelepülések lélekszáma.

– Ezért kellett meghirdetünk a Magyar Falu Programot – mutatott rá a kormánybiztos, aki az eredmények kapcsán közölte: fél év alatt mintegy tízezer család igényelte a falusi csok-ot, emellett pedig két év alatt 100 milliárd forint értékben mintegy 800 kilométer mellékút újul meg.

A kistelepülési önkormányzatok és egyházközségek részére idén és tavaly is számos pályázati lehetőséget hirdettek meg összesen 100 milliárd forint értékben – elevenítette fel Gyopáros Alpár.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a részletekről elmondta: hatmillió forintos értékhatárig ingatlanvásárlására és felújítására, négymillió forintig új és tíz évnél nem idősebb használt gépjárművek beszerzésére, kétmillió forintig egyéb eszközök megvásárlására, valamint programszervezésre szintén kétmillió forintig lehet pályázni.

A pályázók június folyamán tanulmányozhatják a kiírást, a pályázatokat július elsejétől augusztus 7-éig lehet benyújtani, azok elbírálása után a tervek szerint október-novemberben lehet megkötni a támogatói szerződéseket – ismertetette menetrendet a politikus.

A további feltételekről Szalay-Bobrovniczky Vince kifejtette: azok a szervezetek pályázhatnak, amelyeket tavaly év végéig jegyeztek be az Országos Bírósági Hivatalnál, illetve érvényes számviteli beszámolóval rendelkeznek legalább a 2018-as évről.

A pályázatokat 2021. december 31-éig kell megvalósítani. Szalay-Bobrovniczky Vince egyúttal arra kérte a pályázókat, hogy alaposan tanulmányozzák át a kiírást, majd összegzésként kiemelte: azok segítségével olyan fejlesztéseket lehet megvalósítani, amelyeknek “tartós a hatása”.

Bővebb információ itt érhető el.

(Forrás: MTI)

(Borítókép: nmi.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!