Jusztina

Hídlap

Ennyire elegendő 20 millió forint a Komárom-Esztergom megyei ingatlanpiacon

Húszmillió forint sokat érhet a vidéki ingatlanpiacon. Valahol akár 100 m² feletti ingatlan is vásárolható, valahol viszont ennek csak a felét kapjuk. Természetesen ez nemcsak a településtől, hanem az ingatlan típusától is függ. Egy adott településen a lakások általában magasabb áron keresik gazdájukat, mint a családi házak.

Hirdetések

Hány négyzetmétert fut ki 20 millió forint a megyében?

Az ingatlannet.hu által vizsgált Komárom-Esztergom megyei települések közül, a 2020. áprilisi átlagárak alapján, Tatabányán lehetett a legnagyobb, 74 négyzetméteres házat megvásárolni 20 millió forintból. Esztergomban és Tatán a házak áprilisban mutatott átlagárai alapján a rendelkezésre álló összeg 65-70 m²-re volt elegendő. Családi házak szempontjából a legdrágább városnak Tata bizonyult, ahol a vizsgált időszakban egy mindössze 60 m² alapterületű ház tulajdonosai lehettek a 20 millió forinttal rendelkezők.

Komárom-Esztergom megye áprilisi lakáspiaci frontját tekintve a legborsosabb település téglalakások szempontjából Esztergom, panellakások szempontjából Tata volt. Áprilisi adataik alapján 20 millió forintból egy esztergomi téglalakásért 45 m²-ig, egy tatai panelért pedig átlagosan 50 m² alapterületig nyújtózkodhattak a vásárlók. Tatabánya alacsonyabb fekvésű négyzetméter árai már tágasabb lakás megvásárlását tették lehetővé. A keretösszeg a tatabányai téglalakások esetében 55 m²-t, panelek esetében pedig 60 m²-t futott ki.

A sokat emlegetett 20 millió forintos keretösszeg megszerzéséért pedig Komárom-Esztergom megye 2020 első negyedévi havi bruttó átlagfizetését alapul véve, több mint négy évig kellene teljes egészében félretenni az egy hónapra vonatkozó átlagkeresetet.

A környék sem sokkal olcsóbb

A szomszédos nagyvárosok – Budapest, Székesfehérvár, Győr, Pápa – ingatlanai is viszonylag drágán kerültek eladásra az idei évben.

A családi házakra fókuszálva, Tatabánya 270 ezer Ft/m²-es átlagárához képest Budapest házai a duplájába kerültek, míg a székesfehérváriaké és a győrieké 30-40 százalékkal haladták meg, a pápaiaké pedig 10 százalékkal maradt el tőle.

A téglalakásokra helyezve figyelmünket, Tatabánya 360 ezer Ft/m²-es áprilisi átlagárát szintén  megelőzte Budapest, Székesfehérvár és Győr is. A Pápán eladó lakások téglaépítéses típusainak áprilisban mutatott átlagára viszont 40 százalékkal elmaradt Tatabánya átlag négyzetméter ártól.

Végül a panellakások esetében, a tatabányai 330 ezer Ft/m² átlagárához viszonyítva a budapesti szomszéd átlagára 80 százalékkal volt drágább, a székesfehérvári és győri átlagár 20-30 százalékkal került többe, míg a pápai átlagár 10 százalékkal mutatott kevesebbet az áprilisi statisztikáinkban.

Így lehet még drágább az ingatlan

A mostani időszak kiválóan alkalmas kisebb barkácsolásokra, vagy akár nagyobb munkálatokra és teljeskörű korszerűsítésre. Ezzel a lépéssel az eladók gyengülő alkupozíciójukat tudják erősíteni. A vevők ugyanis most sokkal bátrabbak, azt gondolván, hogy a jelenlegi helyzetben kialkudhatnak egy kedvezőbb vételárat. Viszont egy felújított, jó állapotú lakás esetében csak minimális alku lehetőség áll elő. Sőt, aki nagyvárosban vagy épp Budapesten értékesíti ingatlanát, a felújítás előtti értékhez képest akár 15-20 százalékkal magasabb áron is eladhatja felújított lakását. Tehát most érdemes lehet felújításba fogni.

(Cikkünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült)

(Borítókép: makohirado.hu)

Hirdetések

  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap