Jusztina

Hídlap

Mutatjuk hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához

Ugyan országszerte magasabb lett a havi átlagfizetés az évek alatt, de mivel az ingatlanárak felfelé ívelő tendenciája sokkal meredekebb volt, így egyre kisebb ingatlant lehet vásárolni ugyanannyi pénzért. A Szobi járást nézve több olyan település van, ahol egy Pest megyei havi nettó átlagbér egyetlen négyzetméter megvásárlásához sem volt elegendő az ingatlannet.hu márciusi adatai alapján.

Hirdetések

Átlag négyzetméterár és átlagbér változás Pest megyében

Az elmúlt 3 évben Pest megye ingatlanárai hatalmas mértékben megdrágultak. Már egyetlen négyzetméter megvásárlásáért is keményen kellett spórolni. A befektetők számára sokszor lehetetlennek is tűnik a nulláról indulva saját házhoz, lakáshoz jutni.

Az ingatlanok átlagárai mellett az átlagbérek is növekedtek, azonban közel sem ugyanolyan mértékben. A KSH adatai szerint 2018 első negyedévében 190 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset Pest megyében, a legutóbbi – 2020. első negyedévi – adat pedig 237 ezer forintot mutat. Három év alatt így csaknem 25 százalékkal növekedett a Pest megyében elérhető nettó átlagfizetés.

Ha az átlag négyzetméter árak változásást figyeljük meg a Szobi járás egyes településen (Szobon, Nagymaroson, Verőcén és Zebegényben), akkor azt mondhatjuk, hogy mintegy 30-80 százalékkal drágultak meg a családi házaik átlag négyzetméter árai 2018. március és 2020. március között.

A 237 ezer forintos havi nettó bérrel és a márciusi átlag négyzetméter árakkal számolva, így egy 100m²-es családi ház megvásárlásához Szobon több mint 8 évnyi, Nagymaroson 10 évnyi, Verőcén 12 évnyi, Zebegényben pedig csaknem 14 évnyi fizetés volt szükséges. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a megélhetésről, hiszen számításainkban a havi bér teljes összegének félrerakásával kalkuláltunk.

Országszerte nehéz a befektetni vágyók helyzete

Nem túl rózsás a helyzet Pest megye szomszédságában sem. Tatabányán, ha Komárom-Esztergom megye havi átlagbérét és a megyeszékhely családi házainak márciusi átlag négyzetméter árát tekintjük, akkor a havi átlagkereset nem is elég ahhoz, hogy egy négyzetmétert meg lehessen vásárolni. Tatabányán kívül jóval túlmutat a helyi átlagbéreken a házak átlag négyzetméter ára Pécsen, Debrecenben, Kecskeméten és Győrben is. A vizsgálatba vont megyeszékhelyek közül egyedül Salgótarján eladó házainak négyzetméterre bontott átlagára nem haladja meg a megyében mutatott nettó havi átlagkeresetet.

Nehéz a helyzet, de mihez képest?

Magyarországon nem is tűnik olyan lehetetlennek egy saját ingatlan megvásárlása, amennyiben a világ egyes országaiban szétnézve egyenesen horrorárakkal találkozunk a hazai nagyvárosokhoz, településekhez képest. Vegyük például Szingapúrt, itt közel 300 millió forintért lehet egy 35 m² alapterületű luxusingatlant megvásárolni, de New York és London nagyvárosaiban is csak egy 30-32 m²-es minigarzonra elegendő a hatalmas mennyiségű pénz.  Sőt, ennél vannak még magasabbra nyúló négyzetméter árak is Európában. A luxusingatlanok világában az első helyet Monaco foglalja el, ahol 300 millió forintos kiinduló összegből, mindössze 16 négyzetméternyi lakást vehetnénk.

(Cikkünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült.)

(Borítókép: hollandiaimagyarok.hu)

Hirdetések
  • Elhanyagolta kutyáját, felfüggesztett börtönt kaphat

    Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a férfival szemben, aki súlyosan elhanyagolta kutyáját. Az eb olyan rossz állapotban volt, hogy a menhelyen biztosított ellátás nélkül elpusztult volna.

    Hídlap
  • Parkolóhelyeket avattak fel Márianosztrán

    Szeptember 25-én, a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel Márianosztrán azokat a parkolóhelyeket, melyeket az önkormányzat, a Márianosztrai Fegyház és Börtön, valamint a Nostra Kft. példaértékű összefogásának eredményeként alakítottak ki.

    Hídlap