Négy diakónust szenteltek pappá Esztergomban

Dr. Erdő Péter bíboros négy fiatal diakónust szentelt áldozópappá június 13-án Esztergomban. A bazilikában tartott szentmisén most is testhőmérséklet ellenőrzés után vehettek csak részt a hívek és ezúttal is maszkot vagy arcot eltakaró kendőt kellett viselniük.

Dr. Erdő Péter bíboros négy fiatal diakónust szentelt áldozópappá június 13-án Esztergomban. A bazilikában tartott szentmisén most is testhőmérséklet ellenőrzés után vehettek csak részt a hívek és ezúttal is maszkot vagy arcot eltakaró kendőt kellett viselniük.

– Ünnepel ma az egyházmegye, a visszafogottság hónapjai után óvatosan még, de mégiscsak közösen ünnepelhetünk, papokat szentelünk, egyházmegyénk és Krisztus egész egyháza számára – mondta el a szentmise elején a főpásztor.

Az evangélium után Dr. Erdő Péter bíboros ünnepi homíliájában kiemelte, a papszentelés különleges alkalom arra, hogy kifejezzék: az Egyház büszke papjaira, szereti, megbecsüli őket, hálával ismeri el lelkipásztori munkájukat és életük tanúságtételét.

A papok nem csupán azért fontosak, amit tesznek, hanem azért, akik. Az egyházi rend szentségének kegyelménél fogva magát Krisztust jelenítik meg – mondta.

A főpásztor arról is beszélt, hogy a pap szolgálata nem magányos helytállás vagy küzdelem, hiszen szentelésüktől fogva az áldozópapok az egyházmegye papi testületének tagjainak számítanak.

– A papok közötti testvéri összetartás életformánk egyik alapja. Érvényes ez a munkára, a szolgálatra, de ugyanígy igaz a szabadidő, a pihenés, a művelődés ezer helyzetére is. Meg kell látnunk egymás munkájában az értéket, meg kell becsülnünk a régi papi nemzedékek helytállását, hitét, odaadását. El kell ismernünk lelkipásztori fáradozásuk eredményeit is – tette hozzá a bíboros.

A homília után a szentelés szertartása kezdetén név szerint szólították a négy diakónust. Harangi Tibor, Gyurász Krisztián, Máté János Kristóf és Lőw Gergely dr. Erdő Péter előtt ígéretet tett arra, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni, ünnepélyesen engedelmességet fogadtak a püspöküknek, majd a földre borultak a teljes önátadás jeleként. A püspök ezután a fejükre tette a kezét, átadva ezzel a papi hatalmat, majd következett a főpásztor szentelési imádsága.

Ezután Mohos Gábor segédpüspök, majd a szentmisén résztvevő paptestvérek is fejükre helyezték kezeiket.

A szentelési liturgiához egyébként hozzátartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort.

Az újonnan felszentelt és a miseruhába öltöztetett papok pedig a szentmise további részében dr. Erdő Péterrel, Mohos Gáborral együtt miséztek, sőt az egészségügyi szabályok betartásával áldoztatták a híveket is.

(Forrás: esztergomi-ersekseg.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!