Jeromos

Hídlap

Július végéig látható Esztergomban a Kárpátaljai Szövetség vándorkiállítása

Július 25-ig látogatható a Szent István Keresztény Hagyatéka – A magyar szentkorona vármegyéi című vándorkiállítás, melyet elsőként az esztergomi volt Megyeháza dísztermében mutattak be. A Kárpátaljai Szövetség tárlatának megnyitóját június 25-én tartották.

Hirdetések

A meghívott vendégek és az érdeklődők köszöntése után Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsekmetropolitája mondta el gondolatait. Trianon kapcsán kijelentette: „a veszteség mindig fáj”. Véleménye szerint azzal fordíthatjuk meg a történelem kerekét, hogy emberséget viszünk oda, ahol embertelenséget tapasztaltunk, békét viszünk oda, ahol békétlenséget szenvedtünk, kiengesztelődést hirdetünk ott, ahol sérelem ért minket.

Ötvös Sándor kormányfőtanácsos osztotta meg a jelenlévőkkel Dr. Grezsa István miniszteri biztosnak, a rendezvény fővédnökének gondolatait. Elmondta, hogy Kovách Anton festőművész alkotásai révén feltárul előttünk az a világ, melyet mi „Királyi Magyarországnak” nevezünk.

Hozzátette: Meg kell haladnunk Trianont úgy, hogy a gyarapodó, erősödő, stabilitást és biztonságot sugárzó centrumban, a mai Magyarországgal együttműködő szomszéd népek egy közös akaratban tudják megfogalmazni Kárpát-medence jövőjét.

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Trianon előtt hazánk egy igazi tündérország volt. Az 1920. június 4-i döntés pedig úgy hatott, mint a kalapáccsal egy csodálatos üvegfestményre mért ütés.

Prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész arról beszélt, hogy az összetartozást a kultúra tudja megadni.

Kovach Anton pedig kitért arra, hogy a legnagyobb örömére az elmúlt három évben a számára legfontosabb dolgokkal, vagyis a festészettel, utazással és történelemmel foglalkozhatott.

A tárlat – melynek megnyitóján Fehér László tárogatóművész és Pálmai Árpád egyházzenész is közreműködött – a valamikori „Nagy-Magyarország” hatvannégy vármegyéjének székhelyeit mutatja be.

Hirdetések
  • Ellopta és még aznap eladta a robogót

    Teremgarázsból lopott el tavaly tavasszal egy robogót, melyet még aznap értékesített is a tettes, egy 22 éves férfi. A Dorogi Rendőrkapitányság nyomozói befejezték B. Krisztiánnal szemben indult ügy vizsgálatát – írja a police.hu.

    Hídlap
  • Vasdiplomás pedagógusokat köszöntöttek Tokodon

    Vasdiplomás pedagógusokat köszöntöttek szeptember 29-én, hétfőn a Tokodi Községháza épületében – közölte közösségi oldalán a település önkormányzata. A járványhelyzetre való tekintettel szűk körben adták át az elismeréseket.

    Hídlap