Ellák

Hídlap

Önkéntesek tisztították meg a dorogi kórház parkját

A BEBTE tagjai mellett kórházi és rendelőintézeti dolgozók is részt vettek a június 28-i a dorogi kórházparkba meghirdetett takarítási akcióban, melynek keretében jelentős mennyiségű hulladékot szedtek össze a köztérré avanzsált fás, füves területről.

Hirdetések

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportja ezúttal is egy jobb sorsra érdemes helyszínt választott ki: most a kórházpark mellett döntöttek, ami valójában már egy minden oldalról nyitott városi köztérré vált, annak minden pozitív és negatív hozadékával együtt.

Lieber Tamás (BEBTE elnök, Szemétirtók vezetője) beszámolójából kiderül, hogy a hulladék nagyrészt a térköves parkoló környékén, illetve a köznyelvben csak SZTK-nak nevezett rendelőintézet főbejáratánál koncentrálódik. Szinte törvényszerű, hogy a szemét zömét eldobott csikkek teszik ki, melyekkel szemben már korábban felvették a harcot.

Gyakorlatilag a csapat azt is tudni véli, hogy a Mária utcából – pontosabban két árusítóegységből – származtatható az eldobott számos italos pohár, energiaitalos doboz, illetve pálinkásüveg. Sorsszerű és egyben szomorú tény, hogy a tüdőszűrő épület előtt is számtalan csikket gyűjtöttek be. (Ki tudja, valaki úgy érkezik meg vizsgálatra, hogy előtte még az egészsége érdekében szív egy slukkot…)

Nem múlt el esemény nélküli a hétvégi parktakarítás sem. Történt is egy közjáték a parkolóban, ami tökéletesen rávilágít arra, hogy a dohányzó társadalom többsége mit gondol a csikkekről. A parkolóban éppen zsákokba öntögették a vödrökbe gyűjtött szemetet, amikor egy ember befejezte a pöfékelést.

Cikinek érezte, hogy oda dobja el a cigarettavéget, ahol éppen mások rendet raktak, ezért elindult egy esővízgyűjtő csatorna irányába. A jelenlévők felismerték a szándékát, így megszólították, a férfi pedig meg is lepődött.

A Szemétirtók nem akarták nyilvánosan megszégyeníteni a dohányzó személyt, csak fel akarták hívni a figyelmét arra, hogy a csatornákba dobott csikkek közvetlenül a patakba is eljuthatnak és beszennyezhetik vizeinket.

Rosszabb esetben más hulladékfajtákkal együtt dugót is képezhetnek a csőhálózatban, a nagy felhőszakadások idején pedig emiatt bugyog vissza a víz a csatornából és önti el az utcákat, kerteket.

(Forrás és képek: Szemétirtók)

Hirdetések

  • TOP-os fejlesztés valósulhat meg Kesztölcön

    Összesen 180 millió forint támogatást hagyott jóvá a napokban az Irányító Hatóság a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban – tájékoztatott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. Kesztölc is újabb projekt valósulhat meg.

    Hídlap
  • Bértámogatást kapott az esztergomi nyomda

    Bértámogatásról szóló okiratot nyújtott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Vincze Ferencnek, az esztergomi Spori Print Vincze Kft. tulajdonosának. A miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta: eddig több mint kilencezer dolgozónak igényeltek bértámogatást Komárom-Esztergom megyében. Schanda Tamás péliföldszentkereszti látogatása után érkezett Esztergomba, ahol meglátogatta az esztergomi nyomdát. A tulajdonos a parkolóban köszöntötte a meghívott …

    Hídlap