Vanda, Paula

Hídlap

Bértámogatást kapott az esztergomi nyomda

Bértámogatásról szóló okiratot nyújtott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Vincze Ferencnek, az esztergomi Spori Print Vincze Kft. tulajdonosának. A miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta: eddig több mint kilencezer dolgozónak igényeltek bértámogatást Komárom-Esztergom megyében.

Hirdetések

Schanda Tamás péliföldszentkereszti látogatása után érkezett Esztergomba, ahol meglátogatta az esztergomi nyomdát. A tulajdonos a parkolóban köszöntötte a meghívott vendégeket: a parlamenti államtitkáron kívül dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám polgármester, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és Kancz Csaba kormánymegbízott is részt vett az eseményen.

Vincze Judit ügyvezető köszöntője után Schanda Tamás osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt tíz esztendőben rendkívüli teljesítményt nyújtott és a 2010-es kormányváltás óta a koronavírus-járvány megjelenéséig mintegy 850 ezer fővel, mintegy 4,5 millióra nőtt a foglalkoztatottság.

Véleménye szerint az egészségügyi dolgozók, az emberek összefogásának, fegyelmezettségének köszönhetően megnyertük a vírus elleni első csatát, de a harcot folytatnunk kell. Mivel a járvány hatását a gazdaságban is érezzük – sokak megélhetése is veszélybe került -, ezért a kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, „és amennyit a vírus elpusztít, ugyanannyit létre kell hozni”.

Az államtitkár beszélt a gazdaságvédelmi intézkedésekről és a bértámogatások fajtáiról is, melyeket a cégek és a munkavállalók is hatékony, jó eszköznek tartanak, nem mellesleg valódi segítséget nyújtanak ebben az időszakban. Tájékoztatása szerint eddig országosan 194 ezer 678 munkavállalónak kértek munkahelyvédelmi bértámogatást csökkentett munkaidőben való foglalkoztatásra, ebből 8655 fő számít megyei munkavállalónak. Egyébként az utóbbiak közé tartozik a Spori Print Vincze Kft. nyomdájának 37 munkatársa.

Schanda Tamás végezetül köszönetet mondott és méltatta Vincze Ferencet, aki felelősségteljes tulajdonosként igyekezett megóvni az alkalmazottak munkahelyét, illetve gondoskodott harminchét család megélhetéséről.

Dr. Völner Pál felidézte, hogy a 2008-as válság idején az akkori kormány segéllyel próbálta orvosolni a helyzetet, ugyanakkor az elmúlt tíz év bizonyítja, hogy munkahelyteremtés jelenti az igazi segítséget. Reméli, hogy hamarosan újra egyre több megrendelést kaphatnak a cégek.

Vincze Ferenc elsőként egy rövid cégtörténeti ismertetőt tartott, majd hangsúlyozta, hogy a digitális nyomtatás mellett megtartották a hagyományos technikát is, mert olykor még arra is szükség van. Döntő többségében a Magyar Suzuki Zrt.-nek gyártanak – a cég 1994 óta partnerük –, de a környékbeli üzemekkel is van kapcsolatuk. 2013-ban mintegy 200 millió forintos beruházás keretében építették fel az új üzemcsarnokukat.

A tulajdonos szerint a legjobb stratégia az előre menekülés és a nehéz időkben sem váltak meg alkalmazottaiktól: két csoportra osztották a munkavállalókat, mindkét társaság három napig hat órát dolgozott az egyes megrendeléseken. Végezetül megköszönte a segítséget.

Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az autógyár 13-ától újraindítja a második műszakot, így a nyomda is újra teljes kapacitással dolgozhat majd. Egy gondolat erejéig kitért az értékesítés visszaesésre: amíg a 2008-as válság idején 70-80 százalékkal kevesebb új kocsit adtak el, most a gyár csak egyharmados csökkenést tapasztalt.

A beszédek után Schanda Tamás átnyújtotta a támogatásról szóló okiratot, majd Szeder P. Balázs marketingmenedzser és Vincze Ferenc bemutatta az üzemet a meghívott vendégeknek.

(Forrás: Hídlap/MTI)

(Képek: Hídlap)

Hirdetések