Fábián, Sebestyén

Hídlap

Meghosszabbíthatják a dorogi pálinkatolvaj letartóztatását

Az ügyészség indítványa alapján akár három hónappal is meghosszabbíthatják annak a férfinak a letartóztatását, aki pálinkát, alumínium ereszcsatornákat, sőt még meggymagozó gépet is ellopott egy dorogi családi ház tárolóhelyiségéből.

Hirdetések

Az indítvány szerint a hajléktalan férfi idén május 16-án, délelőtt 10-12 óra között betörte egy családi házhoz tartozó tárolóhelyiség ablakát, majd azon keresztül benyúlva ellopott 5 liter házi vegyes pálinkát, két darab alumínium ereszcsatornát, öt darab alumínium lábast és nyolc darab csatornarögzítőt.

A gyanúsított a szeszes italt két nap alatt megitta, a lábasokat eladta. Május 24-e és 25-e között visszatért a helyszínre, majd tartályt, szita fazekat, saválló csövet, golyós csapot és meggymagozó gépet (!) vitt magával.

A gyanúsított az elvitt dolgokat a sértett ingatlanjához közel egy bokros részen rejtette el, majd onnan a meggymagozó gépet és a tartályt elvitte, melyeket el is adott. A gyanúsított a további tárgyakért is vissza akart menni, de peche volt: a sértett észlelte a lopást, május 25-én hívta a rendőröket, akik elfogták a ház felé közeledő gyanúsítottat. A bűncselekmény elkövetési értéke összesen 183.800 forint volt.

A hajléktalan férfi június 12-én 14 óra előtt egy másik dorogi ingatlanra is bement – az ingatlan kerítését átugrotta – az ott álló épület konyha helyiségében megpróbálta kitépni a falból a csaptelepet. A gyanúsított zajt hallott a szomszédból, ezért megijedt és elhagyta a helyszínt, ahová másnap visszatért, majd letépte az öt literes bojlert és az eszközt a hátizsákjába rejtette.


A tettes ellopott továbbá egy harmadik személy tulajdonában lévő 3×3 méteres piaci sátrat, majd az udvaron felborította a sértett kukoricafőző gépét azért, hogy azt később eltulajdonítsa, ami meg is rongálódott. A helyszínre érkező sértett és felesége megzavarták a gyanúsítottat, aki ekkor távozott a helyszínről.

A férfi többszörös visszaeső,  őt a bíróság 2017-ben lopás vétsége és más bűncselekmények miatt, mint többszörös visszaesőt 3 év 3 hónap és 15 nap fegyházbüntetésre ítélte, melyet 2018. november 19. napjával töltött ki. Ezt megelőzően a bíróság 2016-ban, mint többszörös visszaesőt lopás vétsége miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelyet 2020. február 5. napján töltött le.

Az ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró a férfi letartóztatását 2020. június 16. napján rendelte el egy hónapra, mert a gyanúsítotti kihallgatását követően követett el újabb bűncselekményt, amely külön letartóztatási ok, továbbá fennáll a bűnismétlés veszélye is.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség)

(Borítókép: joe.ie)

Hirdetések