Blanka, Bianka

Hídlap

Koronavírus: szigorítják a Magyarországra történő belépést

Több, környező országban is újult erőre kapott a járvány, ezért három kategóriába (zöld, sárga, vörös) sorolja az államokat a kormány – hangzott el a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte: hazánk jelenleg az egyik legbiztonságosabb ország Európában.

Hirdetések

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat itthon és az országhatárokon kívül. Így látják az aggasztó jeleket, melyek a környező országokban, Európában és az egész világban a fertőzöttek számának növekedéséről szólnak.

Kijelentette, hogy a tendencia az elmúlt napokban is folytatódott a szomszédos államokban, de itthon az aktív megbetegedések száma csökken, az aktív esetek száma lényegesen kevesebb, korábban.

– Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért azt látjuk, hogy a járvány több helyen újra és újra fellángol – mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette: meg kell akadályoznunk, hogy a vírust külföldről hurcolják be.

A politikus hangsúlyozta, hogy a kormánynak továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését. Ezért az operatív törzs javaslatára elfogadtak egy kormányrendeletet és döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából besorolják az államokat, valamint ennek megfelelően korlátozzák az onnan érkezők határátlépését.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és a külföldiekre. A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba. Hazai korlátozó intézkedésekről nem döntöttek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy ha sárga, vagy piros kategóriába tartozó állam területéről érkező magyar állampolgár szeretne belépni Magyarország területére, akkor a határon megvizsgálják és amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, úgy karanténba kell vonulnia.

A karantén kiváltható, ha igazolt negatív tesztet mutat be valaki az elmúlt 5 napból. Amennyiben sárga jelzésű országból külföldi állampolgár lép be Magyarországra, akkor mindenképpen karanténba kell vonulnia. A vörös jelzésű országokból érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést.

A legfrissebb adatok szerint sárga kategóriába került: Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Egyesült Királyság, Japán, Kína, Norvégia, Oroszország, Portugália, Svédország és Szerbia.

A vörös listán Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Ukrajna szerepel, valamint Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália és Óceánia valamennyi országa is ebbe a kategóriába tartozik.

Mivel sokakat érdekel Horvátország helyzete, így délnyugati szomszédunkra is kitért Gulyás Gergely. A miniszter közölte: bár egyre több új fertőzöttet igazolnak ott, Horvátországban még mindig alacsony az esetszám, ezért a zöld kategóriába került. Szintén zöld jelzést kaptak azok az Európai Uniós államok, melyeket nem említettek a tájékoztatón. Ezekből az országokból egyébként korlátozás nélkül lehet belépni hazánkba.

(Forrás és kép: M1/Médiaklikk)

Hirdetések